Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Jozef Sarto, neskorší pápež Pius X., narodil sa 2. júna 1835 v Riese v Benátsku z chudobnej roľníckej rodiny.

Vy študoval za kňaza, roku 1884 bol menovaný biskupom v Mantove a roku 1893 stáva sa kardinálom a patriarchom v Benát­kach. Po smrti pápeža Leva XIII. je zvolený 4. augusta 1903 za pápeža. Jeho heslom bolo: « Všetko obnoviť v Kristu ». Bol najväčším reformátorom na pápežskom stolci od čias sv. Pia V. Reformoval cirkevné právo, breviár, cirkevnú hudbu, uviedol časté a včasné sv. prijímanie. Reformoval aj rímsku kuriu. Bojoval proti moderným bludom, ako aj za práva robot­níkov. Zomrel 21. augusta 1914. Pápež Pius XII. ho vyhlásil v máji 1954 za svätého.

 VŠETKO OBNOVIŤ V KRISTOVI! 

Syn obecného sluhu na pošte. Jozef Sarto, z mestečka Riese zaplakal, keď ako kardinál a benátsky patriarcha v konkláve spozoroval, že voľba sa sústreďuje na neho. Bolestne zvolal prítomným kardinálom: «To bude moja smrť!» Vtipný sused kardinál spokojne mu odpovedal: «Lepšie bude, ak jeden človek umrie za ľud, ako aby všetok ľud zahynul.»

Kto bol Jozef Sarto?

— Nadaný chlapec z Riese, narodený r. 1835, ktorého si povšimol miestny farár a dopomohol mu k základným štúdiám. Božia Prozreteľnosť bdela nad ním a Jožko Sarto spolupracoval s ňou.

Nedbal, že denne 14 km putuje peši do školy a späť; hlavné bolo, že môže chodiť do gymnázia.

Jeho túžba sa niesla ku Kristovi; zvolávať z neba Boha a rozdávať ho všetkým, ale obzvlášť maličkým. Sen det­ských čias sa stával vždy bližšou skutočnosťou.

Jozef Sarto na sviatok Sedem bolestí Panny Márie 19. septembra 1858 (vtedajší kalendár), slúži v rodnom mesteč­ku prvú svätú omšu. Sedembolestná si ho pritúlila k srdcu a on sa jej celkom odovzdal.

Zdalo sa, ako by mu na cestu životom dala na pomoc deväť chórov anjelských. Kňaz Jozef Sarto je 9 rokov ka­plánom, 9 rokov farárom, 9 rokov biskupským kancelárom, spirituálom seminára, profesorom, 9 rokov benátskym pa­triarchom a kardinálom. Nakoniec prišla jeho «domnelá smrť».

Syn chudobného listonoša z Riese, kardinál a benátsky patriarcha, bol r. 1903 zvolený za pápeža. Ako vyzeral jeho pontifikát?

Presne podľa hesla: «Všetko obnoviť v Kristovi!»

Jeho pontifikát je v znamení silných reforiem. Tá jeho osobná začala už dávno. Kňaz Jozef Sarto, ako kaplán, farár, biskup i patriarcha, začínal reformu v duchu evan­jeliovej chudoby. Tak pokračoval aj ako pápež. Nie div, že po Ríme sa niesol vtip vedúceho záložne: «Keby náš pápež mohol dať do záložne Svätopeterskú baziliku, iste by tu bola už dávno.»

Reformy Cirkvi začínal od Božej oslavy. Ako pápež Pius X. vydal reformu:

  1. Spevu a chrámovej hudby; uplatnil gregoriánsky chorál.
  2. Dal podnet ku kodifikácii cirkevného práva, ku kritickému vydaniu Písma svätého (Vulgáty).
  3. Zreformoval úradný vestník « Acta Apostolicae Sedis ».
  4. Vydal dekrét o častom a dennom svätom prijímaní.
  5. V Ríme zriadil Biblický ústav a vybudoval viac kostolov na predmestiach Ríma.
  6. Zahatal cestu šíreniu sa modernistických bludov.

Pápež Pius X. bol pápež pastoračného ducha. Mal hlboký vzťah k ľuďom, miloval svoje duchovenstvo. Ak niečo žiadal, prv to sám dávno ukázal.

Kde bral silu?

— Tam, kde to cítil už dávno v čistej detskej duši, keď prosil o včasné sväté prijímanie svojho farára.

Silu čerpal z Eucharistie a od svojej «Madony», ku ktorej rád putoval ešte s matkou. Pápež Pius X. vedel, že ak chce obnovu, nemôže to ísť bez Krista.

«Všetko obnoviť v Kristovi», to znamenalo predovšetkým Krista nosiť v sebe; Krista milovať; Kristu dať miesto v sebe a v druhých!

« Všetko obnoviť v Kristovi» znamená pre nás:

- sýtiť sa Eucharistiou,

- okriať Eucharistiou,

- pretvoriť sa Eucharistiou,

lebo to je živé Telo Kristovo, to je Syn Panny Márie, prečistej Panny, ktorá pošliapala pekelného Draka.

Späť k častému, späť k dennému svätému prijímaniu, a svet bude krajší! 

KVET

Pri svätom prijímaní svojím sa vrúcne s láskou Panny Márie. Časté duchovné sväté prijímanie.

 Miriam Liptovská, Celý rok so svätými




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.