Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Bernard sa narodil roku 1090 v obci Fontaines pri Dijone vo východnom Francúzsku zo šľachtickej rodiny.

Roku 1112 vstúpil do reformovaného cisterciánskeho kláštora v Citeaux pri Dijone. Roku 1115 ako 25-ročný stáva sa opátom novo­založeného kláštora v Clairvaux. Svojím nadšením a svätos­ťou vykonal veľa pre obnovu Cirkvi v 12. storočí. Vynikol aj ako kazateľ a spisovateľ. Zomrel 20. augusta 1153 v Clair­vaux. Tam ho aj pochovali.

AKO SYNOVIA SVETLA

Orácia svätej omše o svätom Bernardovi hovorí, že do­stal «milosť byť svetlom Cirkvi a horlivosť za jej obnovu». Poprosme i my svätca dňa, aby sa za nás prihovoril, aby sme «žili ako synovia svetla.»

Bernard sa narodil okolo r. 1090 vo Fontaines pri meste Dijone v Burgundskú. Jeho otec bol rytier na dvore bur­gundskom. Matka mu čoskoro zomrela a on sa rozhodol zasvätiť sa Bohu. Vstúpil do cisterciánskeho kláštora v Citeaux, kde za zachovávali pravidlá svätého Benedikta v pôvodnej prísnosti. Za Bernardom zapadla závora sveta a on sa zahĺbil do Boha tak, že žiaril ako kedysi Mojžiš, keď sa stretol s Bohom.

Bol svetlom. Svetlo samo nevzniká. Musí sa zapáliť. Na to máme elektrický prúd, v malom baterku alebo aspoň zápalku.

Odkiaľ sa však zapálil tento cisterciánsky mních, ktorý už pri vstupe do kláštora vedel sám zapaľovať iných: svetlom rehoľného povolania zapálil všetkých svojich bratov i najmladšieho Nivarda, vekom dieťa, ako aj všetkých svo­jich odhováračov od rehoľného povolania. Do kláštora vstu­povala s ním celá rota — 30 mladých mužov. O tri roky sám zakladá nový kláštor a za svojho života 68!

Sviečka sa zapaľuje od sviečky. Bernard hľadel veľmi úprimne na svetlo Božej lásky, na eucharistického Krista. Vedel, že on je v láske nič a Boh je všetko, ale vedel i to, že keď toto «nič» miluje Boha zo všetkých síl, vy­rovnáva sa v láske s Bohom.

Zapálil sa Kristovým svetlom, ktorý o sebe povedal: «Ja som Svetlo sveta.»

V žiari tejto eucharistickej lásky sa nielen zapálil, ale i rozhorlil za Kristovu nevestu — Cirkev! Horel a horlil:

—            My sa bojíme zapáliť, aby sme nemuseli horliť.

—            My sa bojíme svietiť, lebo by sme museli byť v svetle vzorom.

—            My sa bojíme svetla, lebo by osvietilo naše slabosti.

—            Prečo?

—            Nemáme dosť pokory svietiť.

Prosme vrúcne svätca dňa, aby sa prihovoril za nás pri svetle sveta — Kristovi. Hneď teraz vrhnime sa s plamennou túžbou k sviatostnému Spasiteľovi a tak zo srdca sa modlime:

—            Dobrý Ježiš, až prídeš vo svätom prijímaní k nám, pokorne prosíme, dotkni sa našich duší svetlom svojej lásky. Dotkni sa žiarou, ktorá bude páliť, a tak nás zobudí. Dotkni sa jasom, ktorý nám zjaví najväčšiu prekážku na ceste k tebe Dotkni sa ohňom, ktorý nás zapáli a strávi ako obeť horiacu a horliacu za Cirkev a za duše.

Daj Pane, nech svietime, tvojou dobrotou, tvojím milosrdenstvom, tvojím odpúšťaním,

tvojou zázračnou ochotou vždy pomáhať slepým, hlu­chým, nevedomým, malomocným, ochrnutým duševne i te­lesne. A konečne, nech sa zapálime od teba horlivosťou «po­ložiť svoj život ako obeť za bratov.»

Takto strávený Božou láskou dokonal svoj život i svätý Bernard. Na smrteľnej posteli odovzdal bratom testament, ktorý nám zjavuje, ako to vedel uskutočniť:

  1. Nikdy som dosť sebe nedôveroval. Rád som pri­jímal mienky druhých. (To je svedectvo jeho poníženosti).
  2. Krivdy som nikdy nepomstil. (To je svedectvo jeho trpezlivosti).
  3. Vedome som nikdy nedal pohoršenie. Keď som len slabo niečo zbadal, snažil som sa to napraviť. (To je sve­dectvo jeho lásky k blížnym).

KONÁM

Adorácia Prevelebnej sviatosti Oltárnej. Poprosím, aby ma Ježiš zapálil. 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.