Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Jer 26, 1-9, Mt 13,54-58

Na mojom prvom kňazskom pôsobisku som sa dozvedel priam šokujúcu správu.

Našťastie z histórie. Novobanský farský kostol bol Turkami premenený na maštaľ pre svoje kone a druhý Kostol sv. Alžbety využívali ako mešitu. (V tomto meste boli Turci v 16. a 17. storočí a v roku 1664 pri odchode ho zničili.) Ani sme to nejako nespomínali, lebo by to pohoršilo veriacich. Teraz, najmä svetobežníkov, ktorí vedia o situácii kostolov v Holandskú, Belgicku, či Francúzku, to už tak nešokuje.

Vedeli by ste si predstaviť, žeby tento náš kostol bol zrušený, znesvätený, či premenený na mešitu či maštaľ? Však vás to priam pohoršuje. A viete si predstaviť ako sa pohoršovali súčasníci Jeremiáša keď hovoril v mene Božom: Toto hovorí Pán: Ak ma nepočúvnete a nebudete žiť podľa môjho zákona, ktorý som vám dal, ak nebudete počúvať slová mojich služobníkov prorokov, ktorých vám neúnavne posielam, a vy ich neposlúchate, vydám tento dom ako Šílo a toto mesto vydám na potupenie všetkým národom zeme. Predpovedal skazu chrámu.

Aká bola reakcia, čo sa udialo? A keď Jeremiáš skončil všetko, čo mu Pán prikázal povedať všetkému ľudu, kňazi, proroci i ľud ho chytili a kričali: „Zomrieš! Prečo si prorokoval v Pánovom mene: ‚Tento dom bude ako Šílo a toto mesto spustne, lebo v ňom nebude obyvateľov?‘“ A všetok ľud sa v Pánovom dome zhŕkol proti Jeremiášovi.

Kedy sa toto môže stať tomuto kostolu? Mohla by to byť prírodná katastrofa, vojnová pohroma, alebo že sa o ten kotol nebude nik starať a schátra, alebo ho prevezme Islam, alebo nejaká sekta. Prvá časť tohto katastrofického scenára je nezávislá od náš veriacich, druhá je priamo závislá od nás. Ak nebude naša mládež, deti vedené k viere, tak nebude o kostol záujem a spustne. Pár veriacich ho nestačí udržiavať a nájdu si menšie priestory na stretávanie. Ako vidíte túto možnosť? Je reálna? Je prvý piatok koľko tu máme deti a mládeže? Stredná generácia žije dosť mimo sviatostného manželstva, ťažko bude viesť detí do kostola! Aj po stránke demografickej je to kritické. Máme každý rok približne o 10 pohrebov viac ako krstov. Aby spoločnosť mohla prežiť manželia musia mať 3-4 deti. Ináč vymiera.

Takže je to už dosť kritické s nami. Čo robiť? My čo sme tu nechceme vyháňať Pána Ježiša ako Nazaretčania. A to je najdôležitejšie. Prvý piatok je dňom pokánia, zmierenia a odprosovania. Na tom by sme mali stavať.

V úvode spomínanej Novej Bani si po rokoch kostoly, ktoré boli znesvätené opravili a opäť slúžili svojmu účelu. V čase keď som tam bol, farský život priam prekvital a kostoly boli využívané. Tak je tomu, ako viem, doteraz.

Čo sa bude diať s našim kostolom, kaplnkami? Záleží od veriacich. Teda od každého jedného z nás. Treba sa vyhnúť chybe Jeremiášových súčasníkov. Oni chodili do chrámu, veď tam ich prorok napomínal. Nežili však podľa vôle Božej! Miesto nápravy všetok ľud sa v Pánovom dome zhŕkol proti Jeremiášovi. Nezachránia nás kostoly, ani ich návšteva, ale život podľa vôle Božej.

Turzovka, 3.8.2018




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.