Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 Iz 38, 1-6. 21-22. 7-8, Mt 12, 1-8

Aj v dospelosti, a najmä v starom veku, mnohí spomínajú ako boli nevinne obvinení v škole, ako sa nevedeli ubrániť.

Mnohí so zatrpknutosťou tiež spomínajú ako boli v detstve nevinne potrestaní miesto súrodenca... Nič nás tak nebolí ako nespravodlivé obvinenie.

Zaujímavé je aj riešenie. Jeden pán hovorí:Koľko som toho vyviedol a nebol som potrestaný. Kto by si spomínal na takéto staré veci. Je treba sa s tým vysporiadať, lebo ináč budeme zranení na celý život. Niekto to tak pekne vyjadril: Nedajme sa trápiť minulosťou, tá nám už nemôže pomôcť. Iba nám berie budúcnosť!

Pre nás je dôležitejšie, aby sme my neodsudzovali nevinných. Preto nám Pán Ježiš dnes odkazuje: Keby ste vedeli, čo to znamená: ‚Milosrdenstvo chcem, a nie obetu,‘ neboli by ste odsúdili nevinných.

Rozoberme si túto situáciu: Podľa Pána Ježiša by farizeji neodsúdili apoštolov, keby nekládli dôraz na obetu, ale na milosrdenstvo. Čo je obeta? Obeta je úkon urobený pre Boha. Môže to byť nejaké sebazaprenie, finančná obeta, modlitba, pobožnosť... Čo je milosrdenstvo? Milé srdce. Keby farizeji mali milé srdce, tak by neodsudzovali apoštolov. Súcitili by s nimi. Nemali milé srdce, nemali pokorné srdce, ale pyšné srdce. Poznámkou: Pozri, tvoji učeníci robia, čo neslobodno robiť v sobotu, kritizujú aj Ježiša ako učiteľa. Ukazujú, že je zlý učiteľ – znižujú ho a vyvyšujú seba. Nepriamo hovoria, že oni sviatočný deň dodržiavajú. A to je mechanizmus ohovárania. Ohováraním znižujeme iných a povyšujeme seba – my takí nie sme! Vtedy nám chýba milosrdenstvo – milé srdce! Čo potom naše obete, tie sú nepotrebné? Obete sú na to aby sme sa snažili odčiniť naše hriechy? Dokonca aj tie viac odčiníme milosrdenstvom. Obete, modlitby, pobožnosti sú na to, aby sme si vyprosili milosrdenstvo – milé srdce.

A skúsme sa na to pozrieť z pohľadu Boha. Čo sa mu viac páčilo? To, že farizeji v sobotu netrhali klasy - dodržali sobotu, alebo to, že by boli milí, súcitní k apoštolom? A nemusíme ani hádať. Boží syn to vyjadril: Milosrdenstvo chcem a nie obetu!  

Turzovka, 20.8.2018

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.