Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Oz 8, 4-7. 11-13, Mt 9,32-38

Stretávame sa s pojmom sekularizácia.

Jednoducho by sme to slovo mohli preložiť ako zosvetštenie. Keď to slovo rozložíme a dáme do života, tak to je: vytláčanie náboženského z ľudskej činnosti, oddeľovanie cirkví od verejného života, nahradenie náboženských funkcií svetskými inštitúciami, najmä oddeľovanie cirkví od štátnych štruktúr a inštitúcií, nahradenie náboženských názorov ateistickými názormi. Tiež sa môže chápať ako modernizácia náboženstva v tom zmysle, že prechádza z inštitucionálnej roviny do individuálnej roviny (to je dnes to rozšírené – nepotrebujem Cirkev). Ešte by sme mohli hovoriť o sekularizácia školstva, politickej sekularizácii, duchovnej sekularizácii.

Nič nové pod slnkom.

V dnešnom prvom čítaní sekularizmus kritizuje prorok Ozeáš, ktorý v mene Božom (ako sa to na proroka patrí) hovorí: Toto hovorí Pán: „Oni si ustanovujú kráľov, ale bezo mňa, dosádzajú kniežatá, a ja o tom neviem. Zo striebra a zlata robia si modly na vlastnú skazu. Zavrhujem tvoje teľa, Samária; môj hnev vzplanul proti nim.

Spočiatku v starozákonnom ľude si volili kráľa podľa vôle Božej. V severnom kráľovstve – Samárii, ktorá sa odtrhla si ich vyberali bez Boha.

To bol vlastne politický, a nielen politický, sekularizmus. Nemusíme ísť tak ďaleko. Vy starší si pamätáte takýto sekularizmus. Komunisti nahradili cirkevné inštitúcie straníckymi. Miesto Vatikánu - Kremeľ. Miesto misii – internacionalizmus. Miesto krstu – vítanie dieťaťa, miesto 1. sv. prijímania – pioniersky sľub, miesto birmovky – zväzácky sľub, miesto manželstva – civilné manželstvo. Miesto Cirkvi – strana. A to v mnohom pretrváva. Všetko podľa životnej skúsenosti: Diabol sa opičí po Bohu

Menej starí si pamätajú ako tetky nosili v modlitebných knižkách obrázok „Otca národa“.

Všetci si pamätáte a vlastne žijete sekularizmus. Nepovedal by aj o nás prorok: Oni si ustanovujú kráľov, ale bezo mňa, dosádzajú kniežatá, a ja o tom neviem. Koho volila naša „kresťanská krajina“, „kresťanské Kysuce“?

Samária si dala miesto Boha Bála a padla, aj komunizmus padol, aj tí ďalší padajú. Nie však sekularizácia. Človek je nepoučiteľný.

Čo na to teraz Boh? Vieme to. Už ani neodsudzuje ako to bolo v Starom zákone. Odsudzujeme sa sami (nakoniec tak to bolo aj v Starom zákone). Robí to, čo v čase keď chodil po zemi. Pán Ježiš nás ľutuje. Evanjelista píše: Keď videl zástupy, zľutoval sa nad nimi, lebo boli zmorené a sklesnuté ako ovce bez pastiera. Vtedy povedal svojim učeníkom: „Žatva je veľká, ale robotníkov málo. Preto proste Pána žatvy, aby poslal robotníkov na svoju žatvu.“ Prosme, aby nás chránili od sekularizmu. 

Turzovka, 10.7.2018




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.