Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

2 Kr 22, 8-13; 23, 1-3, Mt 7, 15-20

V mojom rodisku máme veľký trojloďový kostol a krížovú cestu sme „odbavovali“ tak, že sme všetci putovali od stanice po stanicu.

Ako miništrant som mal jednotlivé plastické výjavy pred očami. Pozornejšie som ich všímal ako meditácie pána farára (tie som už vedel naspamäť, lebo boli tie isté). Nepriatelia Pána Ježiša (Pilát, vojaci, posmievači..) sú tam zobrazení tak, že vyvolávajú city odporu. Pán Ježiš a jeho priatelia sú tam samozrejme sympatickí. Ako malý miništrant som pozeral na tieto postavy a porovnával ich s účastníkmi pobožnosti a zaraďoval ich do týchto dvoch kategórii: Tento patri k priateľom, tento k nepriateľom...

Neostalo to v nás? Nesúdime podľa vonkajška aj v dospelosti? Samozrejme, že áno! V dobe „médiokracie“ to je úplne zjavné! Koľkí politici sa dostali k moci len pre pekný zjav a milé slova, koľké strany dostavajú hlasy, lebo sa obklopujú peknými celebritami.

Pán Ježiš nás na to upozorňuje: Chráňte sa falošných prorokov: prichádzajú k vám v ovčom rúchu, ale vnútri sú draví vlci. Falošní proroci môžu prichádzať s úsmevom, príťažlivým programom, milými slovami, sympatickým zjavom... Hoci Michael Quoist hovorí, že okolo štyridsiatky má človek zodpovednosť za to ako vyzerá. Do jeho pohľadu, tváre sa zapisuje myšlienky dobroprajnosti, lásky, utrpenia, obety, ale aj nenávisti, pomsty... Kozmetika však môže v tomto smere urobiť veľa.

Podľa čoho máme posudzovať? Môžeme vôbec posudzovať? Samozrejme. Ak vám znie zle to slovo „posudzovať“ a pripomína vám nesúďte a nebudete súdení, nazvime to slovom „hodnotiť“. Ak by sme neposudzovali, akoby sme potom spoznali falošných prorokov, alebo hodnotné myšlienky, nasledovania hodné skutky?

Podľa čoho teda súdiť, hodnotiť? Pán povedal: Poznáte ich po ovocí. Veď či oberajú z tŕnia hrozná alebo z bodliakov figy? Posudzovať ľudí máme teda podľa ovocia - skutkov. Je to náročnejšie, dlhodobejšie, ale jedine správne. Dôležité je tiež porovnávať svoje skutky i skutky okolia s „Knihou zákona“ – ako sme to počuli v prvom čítaní, ku ktorému sa pridal všetok ľud. Pridajme sa k tým, čo počúvajú Božie slovo aspoň my.

Nezabúdajme, že nielen my súdime, ale aj iní súdia nás. Preto neostávajme pri úsmeve, sľuboch, slovách, ale aj konajme.

Aj mne sa patrí uvedomiť si, že som posudzovaný. A je to prirodzené. Preto si musím pripomínať slová sv. Maxima Vyznávača: Je veľa ľudí ktorí kážu. Prosím, aby keď nežijem podľa Slova, aby som ho aspoň správne vysvetľoval. Kiežby som aspoň to zvládal, aby som nebol vyťatý ako neužitočný strom!

Turzovka, 27.6.2018




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.