Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

2 Kr 19, 9b-11. 14-21. 31-35a. 36, Mt 7, 6. 12-14

Zaujal ma článok Zákaz potratov a zákaz slamiek v Katolíckych novinách (15.6.2018) s odvážnym porovnaním, ale aj s dôležitým upozornením:

Kresťania pri snahe o zákaz potratov robia jednu základnú chybu: nerozlišujú medzi náboženskou a prirodzenou rovinou tohto problému. Potraty sú hlavne morálnym problémom, prirodzeným, a nie náboženským.

Plne súhlasím. Tu sa netreba odvolávať na vieru a prikázania a argumentovať náboženstvom. Hneď sa objaví útok v podobe: To je tmárstvo, inkvizícia, stredovek, právo žien (nepovedia- právo na zabíjanie nevinných)... Ak totiž v tejto problematike argumentujme náboženstvom, mali by sme si zobrať k srdcu upozornenie Pána Ježiša: Nedávajte, čo je sväté, psom a nehádžte svoje perly pred svine, aby ich nohami nepošliapali, neobrátili sa proti vám a neroztrhali vás.

Zoberme si prirodzené argumenty od Pána Ježiša: Všetko, čo chcete, aby ľudia robili vám, robte aj vy im. Lebo to je Zákon i Proroci. Aplikujme si túto vetu na problém umelých potratov. Tí čo sú za potraty, boli by radi, keby to urobili im? Tešia sa, že žijú, prečo v tom bránia iným. Ak sa netešia zo životy, sú to utrápené bytosti na poľutovanie. Nech dajú možnosť iným, prečo im prekážajú. Za potraty sú tí, čo už majú život, ak iným v živote bránia, tak si nezaslúžia žiť!

Uvedené však nie je náš problém. Túto vetu: Všetko, čo chcete, aby ľudia robili vám, robte aj vy im. Lebo to je Zákon i Proroci, aplikujme na situáciu u nás, medzi nami. Netreba vôbec do našich vzťahov v tomto dome a spoločenstve dávať nejaké asketické cvičenia a veľkú zbožnosť. Pripomínajme si to jednoduché a božské múdre: Všetko, čo chcete, aby ľudia robili vám, robte aj vy im. Lebo to je Zákon i Proroci. Nepotrebujeme prikázania, smernice, nariadenia, rehoľné pravidla... iba robiť to, čo chceme, aby iní robili nám.

 Turzovka – Dom sv. Jozefa, 26.6.2018




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.