Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Narodil sa v Anglicku okolo roku 673.

V exeterskom kláštore zložil rehoľné sľuby a roku 719 odišiel do Nemecka ohlasovať vieru. V tejto práci dosiahol veľké úspechy. Keď ho vysvätili za biskupa, spravoval Mohučskú diecézu. Zhromaždil okolo seba spoločníkov a s ich pomocou založil alebo obnovil mnoho diecéz v Bavorsku, Durínsku a Fransku. Zvolával aj snemy a vydával zákony. Pri hlásaní evanjelia Frízom ho roku 754 pohania zabili. Jeho telo je uložené vo fuldskom kláštore.

Z Listov svätého biskupa a mučeníka Bonifáca

Cirkev, ktorá sa plaví ako veľká loď po mori tohto sveta a dorážajú na ňu v tomto živote vlny rozličných protivenstiev, neslobodno opustiť, ale ju treba riadiť.

Príklad máme u prvých Otcov, ako sú Klement a Kornélius a mnohí iní v Ríme, Cyprián v Kartágu, Atanáz v Alexandrii. Oni riadili Kristovu loď, jeho milovanú nevestu Cirkev, za pohanských vladárov: učili, bránili, pracovali a trpeli až po vyliatie krvi.

Keď som o nich a im podobných uvažoval, popadal ma strach. „Úzkosť a triaška idú na mňa a takmer sa ma zmocňujú temnoty“ (Ž 55,6) mojich hriechov. A najradšej by som bol opustil kormidlo Cirkvi, ktoré som prevzal, keby som bol mohol nájsť na to príklad u Otcov alebo vo Svätom písme.

A pretože je to všetko tak a pravdu možno prenasledovať, ale nemožno ju zničiť ani oklamať, nech sa naša unavená myseľ utieka k tomu, ktorý prostredníctvom Šalamúna hovorí: „Z celého svojho srdca dôveruj Pánovi a nespoliehaj sa na svoju rozumnosť. Na všetkých svojich cestách mysli na neho a on bude riadiť tvoje kroky.“ (Prís 3,5-6) A inde: „Pánovo meno je pevná veža, spravodlivý sa k nej utieka a bude zachránený.“ (Prís 18,10)

Stojme pevne v spravodlivosti a pripravujme si dušu na pokušenie, aby sme využili Božiu pomoc a povedali mu: „Pane, stal si sa nám útočišťom z pokolenia na pokolenie.“ (Ž 90,1)

Dôverujme tomu, ktorý na nás položil bremeno. Čo nemôžeme uniesť vlastnými silami, nesme s pomocou toho, ktorý je všemohúci a hovorí: „Moje jarmo je príjemné a moje bremeno ľahké.“ (Mt 11,30)

Stojme pevne v boji pre Pánov deň, lebo prišli na nás „dni úzkosti a súženia“ (porov. Sof 1,15). „Zomrime“, ak to bude Boh chcieť, „za sväté zákony našich otcov“ (porov. 2Mach 7,2), aby sme si zaslúžili dosiahnuť s nimi večné dedičstvo.

Nebuďme nemí psi (porov. Iz 56,10), nebuďme mlčiaci strážcovia, nebuďme nájomníci, ktorí utekajú pred vlkom, ale starostliví pastieri, ktorí bdejú nad Kristovým stádom a ohlasujú veľkému i malému, bohatému i chudobnému Božiu vôľu celú, ľuďom každého postavenia a veku podľa toho, koľko nám Boh dá sily, vhod i nevhod (porov. 2Tim 4,2), tak, ako o tom píše svätý Gregor v Knihe o pastorácii.

Modlime sa.

Láskavý Bože, pomáhaj nám na orodovanie svätého mučeníka Bonifáca, aby sme pevne vyznávali a životom dosvedčovali vieru, ktorú on neohrozene hlásal a spečatil svojou krvou. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.