Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Pt 1, 18-25, Mk 10, 32-45

Pán Ježiš včera toleroval našu mužskú ješitnosť.

Počuli sme ako sa Peter chválil pred Ježišom: „Pozri, my sme opustili všetko a išli sme za tebou.“ Nekarhá ho za seba chválu, dokonca hovorí, že dostane stonásobne viac.

Dnes, keď sa desiati, začali mrzieť na Jakuba a Jána, Ježiš si ich zavolal a povedal im: „Medzi vami to tak nebude“. Zdá sa, že Ježiš rázne potláča snahu vyvyšovať sa, rozdeľovať sa. Uznáva jedinú veľkosť a prvenstvo – službu. Zopakujme si jeho slova: Ale kto sa bude chcieť stať medzi vami veľkým, bude vaším služobníkom. A kto bude chcieť byť medzi vami prvý, bude sluhom všetkých. Dokonca sa nezvyklo dáva za príklad: Lebo ani Syn človeka neprišiel, aby sa dal obsluhovať, ale aby slúžil a položil svoj život ako výkupné za mnohých.

Všimli ste si ten paradox. Pán Ježiš hovorí apoštolom: „Hľa, vystupujeme do Jeruzalema a Syn človeka bude vydaný veľkňazom a zákonníkom. Odsúdia ho na smrť a vydajú pohanom, vysmejú ho, opľujú, zbičujú a zabijú, ale on po troch dňoch vstane z mŕtvych.“ Dvaja z apoštolov si asi mysleli, že tam ide prevziať vládu a hovoria: „Daj, aby sme sedeli v tvojej sláve jeden po tvojej pravici a druhý po ľavici.“

Ako by bolo možné, nechcem povedať najľahšie, vyvarovať sa tejto zlej a rozšírenej vlastnosti, pred ktorou nás varuje Pána? Snáď nám v tom pomôže stará latinská múdrosť: Quidquid agis, prudenter agas et respice finem (Čokoľvek robíš, múdro rob a pozeraj na koniec – cieľ). Apoštoli nepozerali na cieľ Ježišovej cesty do Jeruzalema a preto mali nerozumné požiadavky.

Nechcem mentorovať, ale je potrebné pozerať na cieľ nášho konania. Naše konanie bude dobré ak dodržíme Ježišov príklad. On neprišiel, aby sa dal obsluhovať, ale aby slúžil. Pýtajme sa či naše rozhodnutia, konanie je službou. Ak to bude služba, nešliapneme vedľa. Pôjdeme správnou cestou. Nebude o nás platiť: Neviete, čo žiadate! Potom bude dobrý aj cieľ našich snažení i náš životný koniec. Veď sme vykúpení zo svojho márneho spôsobu života, zdedeného po otcoch, nie porušiteľným striebrom alebo zlatom, ale drahou krvou Krista, bezúhonného a nepoškvrneného Baránka (1. čítanie).

Turzovka, - Dom sv. Jozefa, 30.5.2018




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.