Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Jak 5, 9-12, Mk 10, 1-12  

Viackrát som počul takúto námietku: Keď kňaz, alebo rehoľná sestra opustia (zradia) svoje povolanie, dostanú od pápeža dovolenie oženiť sa, vydať sa. Pre seba si to vybavia. Nám nedovolia rozviesť sa. 

Je to pravda. Je tu však podstatný rozdiel. Kňazské a rehoľné sľuby sú určené cirkevnými zákonmi. Manželstvo je dané Božím zákonom.

V dnešnom evanjeliu sme počuli: Preto muž opustí svojho otca i matku a pripúta sa k svojej manželke a budú dvaja v jednom tele. A tak už nie sú dvaja, ale jedno telo. Čo teda Boh spojil, nech človek nerozlučuje!“

Uvedené slova nielenže potvrdzujú „Boží zákon“, ale naznačujú niečo hlboké, tajomné a „stvoriteľské“: budú dvaja v jednom tele. Sviatosť manželstva je akoby druhé stvorenie. To prvé bolo ako "muž a žena", druhé je ako "jedno telo". Stvoriteľ ich nerozlučne spája.

Ak sa poslaniu spreneverí kňaz, rehoľník (rehoľnica) ide o ich osobné zlyhanie, aj keď má dopad na cirkevné spoločenstvo a je väčšie pohoršenie ako rozvod. Na rozvody sme viac, najmä v poslednom čase, zvyknutí.

Pri rozvode ide o väčšiu osobnú traumu. V čase môjho pôsobenia na biskupskom úrade k mojej agende patrili žiadosti o dovolenie pristupovať k sviatostiam (spoveď, sv. prijímanie) rozvedenej stránke. Takmer denne som študoval rozsudky zo súdov a žiadosti rozvedenej stránky. Ako refrén tam zaznievalo: Po rozvode sa mi zhoršil zdravotný stav; som onkologický pacient; musel som vyhľadať psychológa; bol som na psychiatrii... preto prosím o dovolenie pristupovať k sviatostiam, aby som z nich čerpal silu., Rozvod vždy poznamená rozchádzajúcich sa. A čo detí? Sme práve v inštitúcii, kde vidíme tragédie rozvodov. Najviac trpia práve deti. Trhá sa tu jedno telo, ktoré spojil Stvoriteľ.

Môžeme konštatovať: Zlyhanie kňaza, rehoľníka poznamená cirkevné spoločenstvo – a má dopad na spoločnosť. Zlyhanie, rozvod je tragédiou pre manželov ako aj pre ich detí. Kríza rodiny má za následok krízu spoločnosti.

Nedajme sa pomýliť módnou tendenciou. Nejaká celebrita síce vyhlási: Som happy, už tri mesiace som s novým priateľom, to ale nejde do nekonečna. Nasledujú depresie, alkohol, drogy...

Svätý Jakub nám dnes (1. čítanie) odkazuje: Vaše „áno“ nech je „áno“ a „nie“ nech je „nie“, aby ste neprepadli súdu. Keď sme dali „áno“ Bohu cez cirkev, alebo človekovi vo sviatosti manželstva, je treba ho dodržať.

Turzovka - Dom sv. Jozefa, 25.5.2018




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.