Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 9,1-20, Jn 6,52-59 

V jednej televíznej relácii riešili otázku, prečo sú obľúbené plytké osoby.

Uvažoval som nad tým, či je to skutočne tak. Na myseľ mi prišli dvaja spolužiaci z deviateho ročníka ZŠ. Prišli medzi nás počas školského roka z inej školy. Neskôr som sa dozvedel, že to bolo preto, lebo im v škole, ktorú dovtedy navštevovali hrozili postihy. V našej triede ich mnohí obdivovali a mnohých strhli k zlému.

Nebadáte to aj u politikov? Lídri nie sú v mnohých prípadoch na výške intelektuálnej, ani morálnej. Ponúkajú jednoduché riešenia a história nám ukazuje, že strhli mnohé národy do tragédie. Často to boli až psychopati. Možno im dať prívlastok „ plytké osoby“.

Pán Ježiš tiež strhol mnoho ľudí. Niekedy to boli masy, ktoré ho po rozmnožení chleba chceli urobiť kráľom. Keby ostal pri tom bolo by to v štýle spomínaných „plytkých ľudí“. Ježiš mal však nároky a nehovoril a nekonal to, čo očakával ľud a za čo by ho chválili. Veď hovoril štýlom: ak nebudete jesť telo Syna človeka a piť jeho krv, nebudete mať v sebe život.

Kto je moje telo a pije moju krv, má večný život a ja ho vzkriesim v posledný deň. Lebo moje telo je pravý pokrm a moja krv je pravý nápoj.

Kto je moje telo a pije moju krv, ostáva vo mne a ja v ňom. Jedna veta náročnejšia a ťažšia ako druhá.

Je pravdou, že mnohí vladári – najmä v staroveku sa stotožňovali s božstvami. Ale pred Židmi povedať: Ako mňa poslal živý Otec a ja žijem z Otca, aj ten, čo mňa je, bude žiť zo mňa – to je na kameňovanie.

A povedať: Toto je ten chlieb, ktorý zostúpil z neba, a nie aký jedli otcovia a pomreli. Kto je tento chlieb, bude žiť naveky, to je tak neslýchané. Bola to len silná osobnosť Pána Ježiša, že ho nekameňovali. Ale aj tak mnohí z Ježišových učeníkov povedali: „Tvrdá je to reč! Kto to môže počúvať?!“ – ako budeme počúvať zajtra a opustili ho. A dnes sme počuli: Židia sa hádali medzi sebou a hovorili: „Ako nám tento môže dať jesť svoje telo?!“

Pán Ježiš išiel vždy do hĺbky a bol náročný. Tak je tomu aj teraz.

Turzovka, 20.4.2018

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.