Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 7, 51 – 8, 1a, Jn 6, 30-35

U proroka Ozeáša (6, 5) čítame zaujímavú myšlienku: Preto som ich okresával skrze prorokov, zabíjal slovami svojich úst, aby tvoja spravodlivosť vyšla ako svetlo.

Zaujala ma práve veta: zabíjal slovami svojich úst. Zdá sa, že to prorok hovorí v mene Božom. Boh je však darca života a nezabíja. Pomôžeme si Jeruzalemskou bibliou. V nej čítame: ničil som ich slovami svojich úst. Boh samozrejme ani neničí. Myslí sa tu to, čo čítame u proroka Jeremiáša (1,10): Postavil som ťa..., aby si vytrhával a rúcal, nivočil a pustošil, aby si budoval a sadil. Ten istý prorok ďalej píše: Takto hovorí Pán Boh zástupov: Obratím svoje slová v tvojich ústach na oheň a tento ľud na drevo a strávi ho (Jer 5,14). V kontexte tohto textu je nám to jasné. Boh zabíja, ničí a spaľuje to, čo je zlé v človeku, aby budoval a sadil v ňom niečo nové a dobré.

Posúďte, či takto nepôsobila aj Štefanova reč (1. čítanie)? Keď to počuli, pukali im srdcia od zlosti a zubami škrípali proti nemu. Poslucháči sa postavili proti Štefanovi – tak ako sa stavali proti prorokom. To bolo to rúcanie. Ostalo to iba pritom? Nie. Na konci dnešného úryvku zo Skutkov sme čítali: Šavol schvaľoval, že ho zabili. Zabitý bol prorok – diakon Štefan. Teda nie Boh zabíja, ale človek. Boh píše rovno aj po krivých riadkoch. Zo Šavla sa stal Pavol – veľký apoštol národov.

Presne to vyjadril aj Pán Ježiš, ktorý Kafarnaumčanom i nám dnes povedal: „Veru, veru, hovorím vám: Nie Mojžiš vám dal chlieb z neba, ale môj Otec vám dáva pravý chlieb z neba. Lebo Boží chlieb je ten, ktorý zostúpil z neba a dáva svetu život.“

Pán Ježiš prišiel, aby nám dal život, je chlebom života.  

Turzovka - Dom sv. Jozefa, 17.4.2018

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.