Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Gn 17, 3-9, Jn 8, 51-59

Už som tu tieto dva postrehy spomínal:

- Dávnejšie: Sliepka dostala infarkt. Ostatne zaškrečali a zobali ďalej. Ako keby sa nič nestalo.

- Nedávno v piatok po 3. pôstnej nedeli (http://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1650-piatok-po-3-postnej-nedeli-3): opice a žirafy sa „lúčili“ s uhynutými. Telo nechávajú tak. Iné badáme u slonov. Tie sa snažia uhynutého druha odpratať zo svojho teritória.

Ako je to s človekom?

Jeho starostlivosť o telo po smrti svedčila o viere v posmrtný život. V niektorých civilizáciách je to evidentné. Napríklad pyramídy u Egypťanov i Aztékov, balzamovanie tiel a podobne.

Ako je to dnes?

Lúčime sa so svojimi blízkymi. Hoci badať trend „nelúčenia sa“! Ak sa pred časom so zosnulým lúčila celá dedina, podnik, priatelia..., teraz je pohreb komorná záležitosť. Niekedy neprídu na pohreb ani vnúčatá. Badať skôr snahu žiť pre tento život. Extrém - zmrazovanie mŕtvych s nádejou, že budú rozmrazení a opäť žiť.

Abramovi stačila „rodová nesmrteľnosť“ (viď príhovor spred troch rokov – link nižšie). To sa stáva aj dnes útechou, zvlášť pre otcov. Zaznelo to v prvom čítaní: A uzavriem zmluvu medzi mnou a tebou i medzi tvojím potomstvom po tebe vo všetkých pokoleniach, zmluvu večnú, že budem Bohom tvojím i tvojho potomstva po tebe.

Čo nám priniesol Ježiš? Ježiš povedal Židom (i nám): „Veru, veru, hovorím vám: Kto zachová moje slovo, neuvidí smrť naveky.“ Nevidieť smrť naveky – to by sme radi. Kto by po tom netužil?

Ako to chápať a ako pretransformovať do života? Prvá odpoveď by bola: Duchovne. Aj keď by sme to radšej prežívali rukolapne. Duša človeka je nesmrteľná. Neuvidí smrť naveky. Vo Verím je aj veta: Verím... v tela z mŕtvych vzkriesenie.

Máme Ježišov príklad vzkriesenia a teší ma, že v ostatnom čase aj rôzne štúdie (niektoré šarlatánske, niektoré seriózne) podporujú túto náuku Pána Ježiša.

Pripomeňme si to známe: Večnosť (kráľovstvo Božie) začína dnes. I naše „nevidenie“ smrti. Takže je v nás niečo živočíšne – v úvode spomínané, ale aj niečo viac. A to sa snažíme budovať.

Turzovka, 22.3.2018




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.