Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Nm 21, 4-9, Jn 8, 21-30 

Včera mi zavolal jeden pán, ktorého som už roky nevidel.

Pýtam sa ho ako sa má. On: Som pred smrťou. Vôbec to nehovoril preto, že by bol na tom tak zle, Jednoducho tým vyjadril, že žije, že je pred smrťou. A z tejto jeho poznámky badať, že myslí na smrť a dá sa predpokladať, že sa naň pripravuje. 

Je potrebné myslieť na smrť, pripravovať sa na ňu? Secundum quit – hovoria filozofi. Podľa toho z akého pohľadu sa na problém pozeráme.

V človeku je zakódovaná túžba po živote. Človek je však „uštipnutý hadom smrti“, je odsúdený na smrť. V prvom čítaní sme počuli ako had pre izraelitov nebol symbol, ale skutočnosť. Práve medený had Mojžišom zhotovený bol pre nich záchranou. Aj keď dočasnou. Z nášho pohľadu na nich, po stáročiach, to ich situáciu nemení. Pre nás žili dávno a či zomreli o hoc aj o sto rokov neskôr, nič to z pohľadu storočí neznamená.

Ak by sme brali život iba z tohto náhľadu, presnejšie žili len pre tento život, myslieť na smrť bolo by predlžovanie agónie.

Pán Ježiš hovorí o porážke hada, hovorí o konečnom víťazstve nad smrťou. Pripomeňme si jeho slova: „Keď vyzdvihnete Syna človeka, poznáte, že Ja Som a že nič nerobím sám od seba, ale hovorím tak, ako ma naučil Otec. A ten ktorý ma poslal, je so mnou. Nenechal ma samého, lebo ja vždy robím, čo sa páči jemu.“ Vyzdvihnutie je ukrižovanie. A práve jeho ukrižovanie nám pomohlo. Ak si pripomíname smrť z tohto pohľadu, tak môže byť pre nás motiváciou. A to môže byť pre nás obohatením. Potom o nás nemusí platiť: zomriete vo svojom hriechu.

Takže: Všetci sme pred smrťou.

Turzovka, 20.3.2018 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.