Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ez 47, 1-9. 12, Jn 5, 1-3. 5-16 

Keď pripravovala trojica architektov rekonštrukciu interiéru banskobystrickej katedrály (2001), za ideovú predlohu predlohu si zobrali dnešné prvé čítanie.

A dobre ju stvárnili. Bol som vtedy správcom katedrály i členom výberového konania, preto si dovolím rekonštrukciu popísať:

Nový oltár tvorí sklenený kríž zaklinený medzi štyrmi balvanmi, ktoré sú zároveň nohami stola. Sklenený oltár symbolizuje prameň vody, vytekajúcej z chrámu. Prameň vody je znak Božej milosti, ktorá sa od oltára vylieva do sveta. Kde voda prichádza, tam všetko oživuje. Na tento obraz sa použili v celom kostole dva druhy mramoru: grécky a indický. Steny sú namaľované do hneda, čo symbolizuje púšť a do nej prúdiacu vodu - to vyjadruje zeleno-modra farba dlažby.

Katedra – biskupský stolec – používa výhradne sídelný biskup, keď predsedá liturgii. Je v tvare prúdu vody, čo má veriacim pripomenúť, že jeho slová ako slová nástupcu apoštolov sú pre nich smerodajné, usmerňujú ku konkrétnemu životu v Bohu. Ambona – miesto čítania Božieho slova – je v tvare meča, zabodnutého do kameňa, ktorý sa pod jeho silou rozštiepil. Tento obraz nám pripomína silu Božieho slova, ako o ňom hovorí list Hebrejom: Lebo živé je Božie slovo, účinné a ostrejšie ako každý dvojsečný meč; preniká až po oddelenie duše od ducha a kĺbov od špiku a rozsudzuje myšlienky a úmysly srdca (4, 12). Krstiteľnica – krstný prameň je počiatkom Božieho života v človeku. Je umiestnená v prvej kaplnke vľavo od oltára.

Ezechiel predpovedal, že keď príde Mesiáš rozšíri oživujúcu vodu svojho slova do celého sveta: Odmeral tisíc lakťov a previedol ma cez vodu – bola po členky. Zasa odmeral tisíc lakťov a previedol ma cez vodu – bola po kolená. Znova odmeral tisíc lakťov a previedol ma cez vodu – bola po pás. Odmeral ešte tisíc lakťov a bola to rieka, cez ktorú som nemohol prejsť, lebo voda sa tak zdvihla, že bolo po nej treba plávať; bola to rieka. Táto rieka Božieho slova sa dostala nielen do spomínanej katedrály, ale až k nám.

Je toto šírenie automatické? Ako rastie?

To nám popisuje Ježiš v podobenstvách o horčičnom zrnku, kvase, o rozsievačovi... a naznačuje i dnešné evanjelium.

V Jeruzaleme pri Ovčej bráne je rybník... Bol tam aj istý človek, chorý už tridsaťosem rokov... Ježiš mu povedal: „Vstaň, vezmi si lôžko a choď!“ A ten človek hneď ozdravel, vzal si lôžko a chodil. A Ježiš ho uzdravil napriek prekážkam – Židia Ježiša prenasledovali za to, že robil takéto veci v sobotu.

Zas to nebolo automatické. Ježiš dáva uzdravenému možnosť, aby sa uzdravil aj duchovne. „Hľa, ozdravel si, už nehreš, aby ťa nepostihlo niečo horšie.“ Zdá sa, že sa mu stalo horšie: A ten človek šiel povedať Židom, že ho to Ježiš uzdravil. A Židia Ježiša prenasledovali.

Takže, je tu rieka Božej uzdravujúcej lásky. Môže nám veľa dať - život. Vráťme sa k proroctvu Ezechiela: „Táto voda prúdi do východnej krajiny, preteká cez Arabu, vleje sa do mora, do slaných vôd, a vody sa uzdravia. A všade, kam sa rieka dostane, bude žiť všetko, čo sa hýbe; bude veľmi mnoho rýb všade, kam sa dostane táto voda; ozdravie a žiť bude všetko, k čomu sa rieka dostane.

Táto rieka oživujúcej vody sa dostala, nielen do banskobystrickej katedrály, ale aj do nášho kostola (i tu na internet). Dúfam, že tu, najmä v našom srdci, neskončí ako v rybníku, hebrejsky zvanom Betsata.

Turzovka, 13.3.2018




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.