Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Jon 3, 1-10, Lk 11, 29-32 

Exegéta P. Ing. Aleš Opatrný má k dnešnému prvému čítaniu takúto poznámku:

Snáď by sme o takejto situácii i snívali - kázať pokánie celému mestu a to dokonca s kladným ohlasom. Hneď ale cítime, že to je dnes nemysliteľné, že by nás skoro nikto nepočúval. A asi tomu tak je. V tom sa situácia zmenila (i keď Jonáš nie je kniha historická, je to poučné rozprávanie - scéna kázania a ohlas na ňu je ideálny obraz).

Isté je, že cez všetky zmeny ostáva Božia ochota a vôľa hľadať strateného človeka a poverovanie ľudí službou zmierenia, možnosť obrátiť sa. A toto vlastne vôbec nie je málo.

Môžeme sa sústrediť na toto: ...ostáva Božia ochota a vôľa hľadať strateného človeka a poverovanie ľudí službou zmierenia, možnosť obrátiť sa.

Nájdeme tu tri roviny:

  1. stratený človek
  2. služobníci zmierenia
  3. možnosť obrátenia

 

  1. Boh hľadá strateného človeka.

Cíti sa však dnešný človek stratený?

Ak zoberiem malú vzorku z našej farnosti – birmovancov, vôbec sa necítia stratení. Mne sa niektorí javia – a blíži sa to objektivite – že sú stratení. Ak stoja počas sv. omše vonku, prestupujú od zimy a idú na konci „na podpis“, tak sú podľa mňa, stratení. Hoci môže niekto namietať, že majú zmysel život, učia sa majú určitý cieľ... Beriem. Ale chýba im napríklad postaviť sa za svoj názor! Ak ich to nebaví, prečo idú na birmovku. Prečo nepovedia, nie?!

Ako je to s občanmi Slovenska? To nechám na odborníkov. Ako je to s EÚ? Neviem, či to vedia aj odborníci.

  1. služobníci zmierenia

Mali by to byť kazatelia, evanjelizátori spovednici, rodičia (veď či oni nesnívajú o tom, aby sa deti obrátili?)... Mali by, tak ako Jonáš, ukázať ľuďom, že sú stratení. Vidí sa mi, že tak ako rodičia nevedia povedať deťom „nie“, tak je to aj s menovanými služobníkmi zmierenia“. Do rubriky nášho farského časopisu s názvom „Pichliač“ prišiel kritický článok. Neprešiel, lebo „je príliš kritický“. A neviem či táto rubrika nezanikne.

Pritom služobníci zmierenia by mali byť znamením. Netvrdím, že všetci len hladkajú. Ak nemajú úspech – ako obrazný Jonáš – nech sa nedajú odradiť. Veď aj Pán Ježiš si posťažoval: Toto pokolenie je zlé pokolenie. Žiada znamenie.

  1. možnosť obrátenia

Všetci – i služobníci zmierenia – máme možnosť obrátenia. A v tom je kresťanský optimistický realizmus. Veď keď kráľovná z juhu... z končín zeme prišla počúvať Šalamúnovu múdrosť ... mužovia z Ninive... sa kajali na Jonášovo kázanie, prečo by sme neurobili niečo aj my. Veď poznáme niekoho, kto je predsa väčší ako Jonáš a múdrejší ako Šalamún.

Turzovka, Staškov, 21.2.2018




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.