Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Dt 30, 15-20, Lk 9, 22-25

Máme dosť predvolebných sľubov a rôznych hesiel.

Nezdajú sa vám Mojžišove slova tiež propagačné?

Aspoň niečo z nich zacitujem: predkladám život a šťastie i smrť a nešťastie. Ak budeš poslúchať príkazy Pána, svojho Boha... budeš žiť.

To boli sľuby. U Mojžiša nasledujú aj hrozby: Ale ak sa tvoje srdce odvráti a nebudeš počúvať... zahyniete a nepobudnete... predložil som vám život i smrť, požehnanie i kliatbu: vyvoľ si život...

Čo sa dá na také slova povedať? Iba sľúbiť Bohu vernosť. Kto by nechcel život miesto smrti, šťastie miesto nešťastia, požehnanie miesto kliatby! Neskôr Jozuemu na tieto slova všetci jednomyseľne aplaudovali. Veď boli na víťaznej vlne. 

Prečo si to ľud nevyvolil, presnejšie nevytrval v počúvaní Boha? Keď to hovoril Mojžiš (neskôr i Jozue) zdalo sa im to samozrejme – ako nám pri čítaní tých slov. Mojžiš bol pre nich veľkou autoritou, ale po čase zbadali, že niektorí nedodržiavajú Božie prikázania a majú sa lepšie. Videli, že sa dá žiť inak a lepšie, či pre nich výhodnejšie. Mojžišove slova sa im zdali propagandistické. 

Stáročia sa s tým boril starozákonný ľud. Spieval si slova prvého žalmu – je z neho refrén: Blažený človek, čo v Pána skladá dôveru,  ale žili aj podľa hesla: Spoliehaj sa na seba.

Presne ako aj my. Aj by sme chceli dôverovať Božím slovám, aj chceme si žiť podľa seba. Zaznieva nám to staré známe: Ten sa ako má! Ten si žije! Včera mi hovoril jeden majster aký dom stavia a čo všetko doň montuje. Ani som nevedel, že sú také technológie. A my pritom obraciame každé euro.

Nemáme to ľahké. Pomaly musíme byť ako komunisti, ktorí sľubovali krajší zajtrajšok. Len ten bol vždy zajtra.

K zneistenému starozákonného ľudu, ako aj k nám, prišiel Ježiš a ten hovorí priamo: Syn človeka musí mnoho trpieť, starší, veľkňazi a zákonníci ho zavrhnú, zabijú ho...  a dodáva: „Kto chce ísť za mnou, nech zaprie sám seba, vezme každý deň svoj kríž a nasleduje ma. Nič potešujúceho. Aspoň ho nemôžme obviňovať z propagandy.

Prečo to povedal? Lebo poznal a pozná realitu. Vie čo osoží človekovi, keby aj celý svet získal, a seba samého by stratil alebo poškodil?!“ Vie, že kto by si chcel život zachrániť  bohatstvom tohto sveta stratí ho, ale kto stratí svoj život pre Ježiša, zachráni si ho.

Tu sa už ďalej k tomu asi veľa nedá povedať. Jedine si to premyslieť a ponamáhať sa. A aj o tom je pôst.

Turzovka, 13.2.2018

 

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.