Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Uvedenie do bohoslužby:

Podľa prastarého zvyku bude dnes na záver bohoslužby slova posvätený popol, ktorým kňaz urobí na vaše čela kríž. Oboje je pri tom dôležité - i popol, i kríž. Popol ako znamenie smrti. Kríž ako znamenie večnosti, znamenie života. Bude nám sprítomnený symbol pokánia i života.

Uvedenie do čítaní:

  1. Jl 2,12-18

Prorok do pár riadkov, ktoré budeme počúvať, vtesnal prečo sa postiť a robiť pokánie, kto sa má postiť, ako to robiť a dokonca poukazuje i na možné výsledky pôstu, lebo Boh je milostivý.

  1. 2 Kor 5,20-6,2

Pavol hovorí čo by malo byť výsledkom pôstu, tiež prečo nám môže pôst pomôcť.  Podobne ako prorok poukazuje, že teraz je ten čas na pokánie.

  1. Mt 6,1-6.16-18

Pán Ježiš nevyzýva k novým formám pokánia. Piliere pokánia: pôst modlitbu a almužnu usmerňuje. Poukazuje na ich podstatu.   

Koniec dobrý, všetko dobré

Hovorí sa, že začiatok je ťažký. Dá sa s tým súhlasiť. Všimnite si dieťa ako ťažko sa učí prvé slova, chodiť, neskôr čítať písať... Rozpomeňte sa na prvé chvíle za volantom, začiatky v práci, prvý koláč...   

Ako sa tieto ťažké skutočnosti stali samozrejmosťou, priam rutinou?  Je to výsledok opakovania, vytrvalosti.

Začíname pôst. Je to ťažké? Zdá sa, že nie. Ak aj čítate tieto riadky neskôr a postili ste sa, nejako to zvládate. A ak aj celý deň nejete, nejako to „dorazíte“ a bude po pôste.

A uznáte, že to by sme boli vedľa a snáď nič, alebo veľmi málo splnili z toho k čomu vyzýval prorok Joel, apoštol Pavol a žiada Ježiš.

A obrad tu v kostole? Je to atrakcia, ktorá už dlhé roky je vyhľadávaná. Na Popolcovú stredu sú kostoly omnoho viac zaplnené. Prečo asi? Podvedome tento obrad potrebujeme. Sypať si popol na hlavu. Veď kto neurobil chybu, sme hriešni. Takto ako keby sme si to odbavili.

Ale skúsme si sypať popol na hlavu ozajstne, podľa proroka Joela, ktorý vyzýva: Srdcia si roztrhnite, nie šaty, a obráťte sa k Pánovi, svojmu Bohu. Vtedy bol zvyk na znak smútku a pokánia rozdrhnúť si šaty. Nám vychádza analogicky posypať si srdce.

Ako? Nielen si povedať, človek je hriešny, každý urobí chybu. Malo by to byť takto: Ja som hriešny, ja som urobil chybu. A veľmi konkrétne. A samozrejme robiť nápravu.   

Začiatok pôstu, poľa vyššie povedaného, nie je už taký ľahký. Dôležite je správne začať a hlavne vydržať a robiť nápravu!

Máme možnosti a prostriedky. Naznačujú nám ho dnes dva sprievody. Je tu sprievod, akoby pripomínajúci smrť. Pamätaj človeče prach si a na prach sa obrátiš.   Bude aj sprievod k Chlebu života.

Ktorý zástup bude väčší. Všimnite si to. Vy na interne skúste hádať! Samozrejme ten prvý bude väčší. Ale to je možno aj dobre. Začnime pôstne obdobie tak, aby sme v pokání vydržali a na Veľkú noc sa oba zástupy vyrovnali.

Turkov, 14.2.2018

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.