Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Timotej sa narodil v Lystre v Malej Ázii.

Pôvodom pohan, bol milovaným učeníkom apoštola Pavla, ktorý mu napísal dva listy, ktoré patria do Svätého písma Nového zákona. Údajne umrel mučeníckou smrťou v Efeze, kde bol bisku­pom. Bolo to v I. storočí.

Títus bol tiež učeníkom apoštola Pavla. Ako Timotej aj on bol pôvodom pohan. Sprevádzal Pavla na apoštolských cestách. Zorganizoval cirkev na ostrove Kréte. I jemu adre­soval list, ktorý patrí tiež do Nového zákona, kde ho po­vzbudzuje, aby udržoval mladých i starých vo viere a sám bol príkladom v konaní skutkov milosrdenstva.

 APOŠTOLSKÁ TROJICA

Svätý Pavol, apoštol národov, Timotej, mladík z Lystry a Títus tvoria spolu zaujímavú trojicu apoštolov v kresťan­skej pracirkvi.

Všetci traja, hoci pôvodom, národnosťou a vekom roz­dielni, dokázali sa vo vôli a v milosti spojiť skrze Krista, aby rozvinuli Božie kráľovstvo na zemi. Svätá cirkev nie bez dôvodu nám predstavuje spolu dvoch najoddanejších spolupracovníkov apoštola národov.

Timotej - Grék, v roku 52 stretá sa s malým zvláštnym mužom, chatrného zdravia, s Pavlom z Tarzu. Tento veľduch ho rýchlo oslní a Timotej zatúži ostať už navždy v lúčoch tohto slnka viery a lásky. Do smrti neopustí Pavla a keď sa musí vzdialiť, tak len na jeho príkaz.

Títus takisto! Ako mladík poznáva veľkého učiteľa slo­va Božieho, Pavla. Cestou na jeruzalemský snem ho spre­vádza ako kresťan, ako živý dôkaz, že aj pohanov si povo­lal Boh do Cirkvi.

« Timotej, milý syn! » Tak ho volá Pavol a vie prečo! Pavol bol psychológ, dobre poznal ľudskú dušu. Vedel, že tento charakterný kresťan si to zaslúži. Timotej, vzdelaný a vzácny muž, udatný zovňajškom, razí cestu veľkému misionárovi: pomáha, opatruje, lieči ho v chorobe, chráni pred útokmi, dvíha v skľúčenosti. Pritom skromne ostáva v pozadí len ako sprievodca, diakon. Až keď Pavol cíti, že nevyhne poprave, vysviaca svojho verného Timoteja za biskupa so sídlom v Efeze. Timotej sám o sebe mlčí. Tým viac hovorí za neho Písmo. Neskôr, podobne ako jeho vzor - Pavol, aj on kladie život za Krista.

Títus, hoci mladší, bol už skôr biskupom na Kréte. Predtým mal akoby úlohu byť veľvyslancom apoštola náro­dov. Keď sa pyšné mesto Korint zavše vzoprelo a uchyľova­lo k rozporom, Pavol vždy posielal Títa urobiť poriadky. Dokázal urovnať všetko v láske a v pokoji. Aké krásne svedectvo mu vydáva svätý Pavol v Druhom liste Korinťa­nom:

- Prosili sme teda Títa, aby dokončil medzi vami dielo lásky... (2 Kor 8,6).

- Vďaky Bohu, že aj v srdci Títovom vzbudil starostli­vosť o vás. Veď nielenže sa podrobil mojim prosbám, ale vo veľkej starostlivosti sa rozhodol, že sám pôjde k vám... (2 Kor 8,16).

- A tak aj Títus, môj spoločník a môj spolupracovník medzi vami, a ostatní naši bratia, ktorí sú poslaní Cirkvi, sú na slávu Kristovi (2 Kor 8,23).

Ešte pred smrťou ho Pavol poveril apoštolským posla­ním aj v Dalmácii. Nevynechal azda ani jednu osadu, mesto... neobišiel azda ani jednu dušu. Až potom sa vracia späť na Krétu, kde vo veku 94 rokov usína a túži ako jeho učiteľ « rozpadnúť sa a žiť s Kristom! » Jeho ostatky boli v Be­nátkach v chráme svätého Marka. V máji roku 1966 ich opäť preniesli na Krétu.

Obaja títo biskupi tvoria doplnok Pavlovho života. Sot­va by Pavol urobil toľko, koľko urobil, keby nemal týchto oddaných spolupracovníkov v apoštoláte. Obaja boli milí jeho srdcu. Keď ho okrem lekára Lukáša všetci opustili, Timotej chráni veľkého misionára ako otca. V prenasledo­vaní i vo väzení snaží sa mu byť nablízku, hoci sám na to potom dopláca väzbou.

Pane Ježišu, čo povieš na nás, na mňa? Na vzťah dneš­ných kresťanov voči biskupom?

Vždy sme hotoví kritizovať, ale koho napadne sa za nich modliť, alebo inakšie byť na pomoci Otcovi bis­kupovi?

Naši chorí to začali chápať v Duchu Svätom, preto roz­vinuli tichú kampaň modlitby a obety za svojich otcov.

Pane, menom týchto trpiacich ťa prosím: Otvor sluch našim mladým laikom, aby porozumeli dekrétu Druhého vatikánskeho koncilu o apoštoláte laikov z 18. novembra 1965. Potom ťa prosím, aby ochotne nastúpili do prvej línie svätého Timoteja a Títa, aby sa pridružili k pastierom Cir­kvi ako diakoni.

 KONÁM

Prečítam si aspoň jednu kapitolu z dekrétu o apoštoláte lai­kov. Nájdem ho aj v knihe od J. Dubois « Áno, Pane...» Ak to nemôžem urobiť, mám vždy možnosť modliť sa a obetovať.

Miriam Liptovská, Celý rok so svätými

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.