Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Sam 18, 6-9; 19, 1-7, Mk 3, 7-12

Pamätáte? Bolo to 26. augusta 1992, keď sa Mečiar a Klaus stretli v záhrade vily Tugendhat.

Na druhý deň ráno oznámili rozdelenie Česko-Slovenska.

Prečo k tomu došlo? Rozprával som o tom s už zosnulým pánom prezidentom Michalom Kováčom. Hovoril, že pôvodne to nebolo cieľom. Prvé rokovania boli aj s jeho účasťou. Podľa pána prezidenta V. Mečiar nemal ani nijakú koncepciu rozdelenia.

Ako vieme, menovaní predstavitelia víťazných strán v Čechách i na Slovensku s tým vôbec nešli do volieb. Takže prečo? Vysvetľuje to ľudová múdrosť v pojme: Dva kohúti na smetisku. Každý chcel vládnuť. Dá sa tu použiť staré: Divide et impera. Slovné spojenie pochádza pravdepodobne až od Machiavelliho (rok 1532). Stratégia je však staršia, vždy znova a znova uplatňovaná. V tomto prípade: Rozdelíme štát, aby som v jednej časti bol vládca.

Začali sme týždeň modlitieb za jednotu kresťanov a zatiaľ sme na histórii z pred 25 rokov ukázali ako sa rozdeľuje. Domnievam sa, že je potrebné ukázať prečo delenie, aby sme z toho mohli prísť k jednote.

Dôvod delenia (nejednoty) vysvetľuje aj dnešné prvé čítanie. Dávid i s kráľom Saulom sa vracajú z víťaznej bitky. Dávid sa stáva hrdinom. Jeho fan club je omnoho väčší ako kráľov. Ako reaguje Saul? Saul sa veľmi nahneval, nepáčila sa mu ich reč, a povedal: „Dávidovi dali desaťtisíc a mne dali tisíc. Čo mu ešte chýba okrem kráľovstva?“ A od toho dňa Saul na Dávida žiarlil. Saul sa mal tešiť, že zvíťazili, že Dávid pomohol dostať jeho ľud z poroby. Neteší sa, lebo jemu nejde o jeho národ, jemu ide o neho samého! Pre nami je vykreslený neprekonateľný(?) príklad sebectva. Z neho sa rodí delenie.Výsledok: Saul chce zabiť Dávida. Ľud je za Dávidom, dochádza k občianskej vojne.

To sa opakuje v rodinách (kde každý chce vládnuť), ako aj vo farnostiach, mestách, národoch.

Kto zachráni Dávida. Nie jeho obdivovateľky, ale ozajstný priateľ – Jonatan. Jonatanovi nejde o seba, o to aby bol kráľom, ale o spravodlivosť. Kráľovi – otcovi hovorí: Vlastný život vystavil nebezpečenstvu, zabil Filištínca a Pán dal celému Izraelu veľké víťazstvo. Videl si to a radoval si sa. Prečo sa teda chceš prehrešiť proti nevinnej krvi, že chceš zavraždiť Dávida, ktorý je bez viny?“

Tak sa vytvára jednota. Ten ju vytvára, kto nehľadá seba, ale spravodlivosť, kto myslí i na iných.

V evanjeliu nám zaznelo: Tu povedal svojim učeníkom, že mu majú pripraviť loďku, aby ho zástup netlačil. Lebo mnohých uzdravil, takže všetci, čo mali nejakú chorobu, tisli sa k nemu, aby sa ho dotkli. Čo je v podtóne tejto poznámky? Ježiš uzdravoval, pomáhal. Ale dal si pripraviť loďku, aby ho zástup netlačil a z nej mohol učiť. Nešlo mu fan club, ale o to, aby nás učil. A učí nás jednote (,nie deleniu).

Turzovka, 18.1.2018

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.