Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Sam 8, 4-7. 10-22a, Mk 2, 1-12

Pred časom sa v duchovnej literatúre dosť hovorilo o asertivite.

(Asertivita je schopnosť, komunikatívna zručnosť, primeraným spôsobom vyjadrovať svoje pocity a názory, či potreby vo vzťahu s inými ľuďmi. Zahŕňa v sebe schopnosť komunikovať, súhlasiť, nesúhlasiť, žiadať, ale aj kritizovať. Asertívny človek dokáže vyjadriť svoj a prijať názory ostatných, žije slobodne a pritom neobmedzuje slobodu iných. Slovo asertivita pochádza z latinského slova "asercio", čo znamená "tvrdiť, požadovať".)

Samuelovi sa iste nepáčili výtky: Ty si ostarel a tvoji synovia nekráčajú po tvojich cestách. Nuž, ustanov nám kráľa, aby vládol nad nami, ako je to u všetkých národov.“ Myslím, že sa mu viac ako poukázanie na starobu nepáčilo, že jeho synovia nekráčajú po jeho cestách.

Svätopisec vysvetľuje, že najviac sa Samuelovi nepáčilo, že hovorili: „Daj nám kráľa, aby vládol nad nami.“

Samuel bol asertívny a povedal: nie. Zdôvodnil to i požiadavkami kráľa voči nim. Keď ľud napriek tomu chcel kráľa, Samuel sa modlil k Pánovi, ale Pán mu povedal: „Počúvni ľud vo všetkom, čo ti hovoria; veď nie teba odmietli, ale mňa; nechcú, aby som kraľoval nad nimi.“

Samuel na rozkaz Boha, proti svojej vôli poslúchol, lebo Pán riekol Samuelovi: „Počúvni ich hlas a ustanov im kráľa!

A ako budeme ďalej počúvať pri svätých omšiach a ako aj viete, pomazal im za kráľa Saula a potom dokonca ďalšieho, Dávida.

Prečo sa to Samuelovi nepáčilo. Chcel v Izraeli zachovať teokráciu. Aby nad nimi vládol priamo Boh. Bola to však naivná, alebo jemnejšie povedané idealistická predstava proroka. Domnieval sa, že tak ako on, od času keď povedal Bohu: Hovor, Pane, tvoj sluha počúva, že tak budú počúvať aj ostatní ľudia. A v tom sa zmýlil.

A tak je to aj dnes. Ľudia potrebujú i chcú kráľa.

Priateľ mi poslal mail o bezmocnosti polície v Paríži. Skupina rozvášnených mladíkov napadla policajné auto stojace na križovatke. Tyčami rozbili okna, dovnútra vhodili zápalnú fľašu. Policajt sotva ušiel, ani auto nebránil, jeho museli brániť ľudia.

Kto urobí v Paríži poriadok? Naša spoločnosť potrebuje, zdá sa, diktatúru, lebo väčšina nepočúva Pána – hlas svedomia. Aj v dnešnej dobe by Samuel rezignoval a dal ľudu kráľa. Tvrdšieho ako Saul? Asi.

A zdá sa, že nielen kvôli bezpečnostnej situáciu chce ľud kráľa. Mnohí sa nechceme za seba rozhodovať, urobiť si názor, povedať nie, rozhodnúť sa, zobrať na seba zodpovednosť... Nie sme asertívni.

Nechávame to na zvolených predstaviteľov. Tí sú silný, aspoň majú silné rečí ako: Ja vás ochránim, ja tu urobím poriadok, ja...

A pritom kresťan by mal byť osobnosť, vedieť sa rozhodnúť, povedať áno, ale aj nie...

Turzovka - Dom sv. Jozefa, 12.1.2018

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.