Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Sam 1, 1-8 Mk 1,14-20

V ostatnom čase sa musí Európa, teda i my, konfrontovať s Mohamedánmi.

Mimo iného počujeme, že oni majú bežne viacženstvo.

Niečo podobné sme počuli aj v prvom čítaní: Bol istý muž... menom Elkána... Mal dve ženy: jedna sa volala Anna, druhá Fenena. Fenena mala deti, ale Anna deti nemala.

My kresťania máme v úcte Starý zákon, vyšli sme z neho. Aj tam bolo viacženstvo. Ako to je?

Túto otázku vyriešil už dávno Pán Ježiš ako popisuje evanjelisti. Nielen nedovolil viacženstvo, ale rozviesť sa a zobrať ďalšiu. :

I pristúpili farizeji a pokúšali ho. Pýtali sa ho, či smie muž prepustiť svoju manželku. On im odpovedal: "Čo vám prikázal Mojžiš?" Oni vraveli: "Mojžiš dovolil napísať priepustný list a prepustiť."

Ježiš im povedal: "Pre tvrdosť vášho srdca vám napísal toto prikázanie. Ale Boh ich stvoril od počiatku stvorenia ako muža a ženu. Preto muž opustí svojho otca i matku a pripúta sa k svojej manželke a budú dvaja v jednom tele. A tak už nie sú dvaja, ale jedno telo.

Čo teda Boh spojil, nech človek nerozlučuje!" (Mk 10, 2-9)

Podobne píše Matúš (19,3-9), ktorý v poslednom verši dodáva:  A hovorím vám: Každý, kto prepustí svoju manželku pre iné ako pre smilstvo a vezme si inú, cudzoloží."

Mojžiš ustúpil, prečo nie Boh v osobe Ježiša? Lebo Boh vidí veci z omnoho vyššia. A vie čo je pre človeka dobré. Kto z vás by chcel byť v pozícii Anny. Kto z vás v pozícii Elkána? Ani situácia Feneny nie je závideniahodná.

Vieme si predstaviť to napätie, žiarlivosť, závisť...?

Domnievam sa, že k tomu netreba nič pridať. Iba ak slová dnešného evanjelia: „Naplnil sa čas a priblížilo sa Božie kráľovstvo. Kajajte sa a verte evanjeliu.“

Potom nás nebudú znepokojovať mohamedáni, ani naše vášne!

Turzovka, 8.1.2018

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.