Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Mal 3, 1-4. 23-24, Lk 1, 57-66

Veľkosť a malosť človeka!

Dva protichodné pojmy!

Objavujú sa paralelne počas celých dejín ľudstva – niektorí jedinci sa cítia byť veľký, ponižujú iných mysliac si čo znamenajú!

Niektorí zas boli a sú ubití, malí, menejcenní.

Niekedy sa tieto protichodné vlastnosti objavujú v jednej osobe. Podľa nálady a situácie. Majú svetle chvíľky, uvedomia si, že niečo „zorali“ a bolí ich to! Inokedy, ak niečo zvládnu, vystatujú sa, naraz sú veľkí.

Inokedy podľa toho s kým sú. Ak sú so šéfom, tak sú servilní, ak ich dusí vrchnosť, tak oni potom dlávia podriadených. Koľkokrát napríklad doplatia na problémy v robote členovia rodiny! 

Prorok Malachiáš v prvom čítaní predstavuje Mesiáša, pri ktorom sa bude človek cítiť malý: Kto však znesie deň jeho príchodu a kto obstojí, až sa zjaví? Neostane pri malosti človeka, lebo vtedy sa Pánovi zapáči obeta Júdu a Jeruzalema ako v dňoch predošlých, ako v rokoch dávnych. Poukazuje na to, že Boh – Stvoriteľ robí človeka veľkým. Písme sväté to spomína aj v súvislosti s jeho stvorením.

Veľkosť človeka je naznačená i v evanjeliu v spojení s narodením Jána Krstiteľa. Zaznelo tam: „Čím len bude tento chlapec?“ A vskutku Pánova ruka bola s ním.

Vo zvolaní: Čím len bude tento chlapec? sa zračí jeho budúca veľkosť. A opäť je to pretože Pánova ruka bola s ním.

Čo teda s našou malosťou a veľkosťou? Pripomeňme si prvé Božie prikázanie: „Pánovi, svojmu Bohu, sa budeš klaňať a jemu budeš slúžiť“. Klaňať sa Bohu a jemu slúžiť nie je pokorovanie. Je to veľkosť človeka, lebo sa klania Iba Stvoriteľovi a nie veciam! Nie je ničím otrokom, lebo tento Stvoriteľ je Láska a chce našu ozajstnú veľkosť a šťastie!

Turzovka, 2017

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.