Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ondrej pochádzal z osady Betsaída, ktorá ležala na severo­východnom brehu Genezaretského jazera.

Povolaním bol ry­bár. Patril k učeníkom Jána Krstiteľa. Keď našiel Mesiáša, šiel za svojím bratom Šimonom Petrom a priviedol ho k Ježišovi. Podľa starej kresťanskej tradície po zoslaní Ducha Svätého hlásal evanjelium v krajinách pri Čiernom mori a neskôr v južnom Grécku, kde bol aj ukrižovaný v meste Patras.

VEĽKORYSOSŤ

Všetky veľké duše sú ozdobené touto čnosťou. Vedia urobiť čo najviac a pritom sa postaviť do úzadia. Dokážu iným kliesniť cestu a sami ostávať akosi stranou. Pýtame sa: Nie je im to «ľudsky» ľúto? Vôbec nie!

Veľkorysá duša vie, že dostala mnoho, že je pionierkou v mnohých veciach, ale v pokore srdca vie i to, že toto všetko jej bolo dané a podarilo sa nie tak pre ňu, ale pre iných! Povedali by sme, že seje a obrába pole, ale bohatú žatvu prenecháva iným. Je to naozaj kráľovská čnosť.

Svätec dňa - apoštol Ondrej, je duša tejto čnosti. Všimni­me si ho bližšie.

Bol rybárom ako jeho otec i jeho brat Šimon. Bol ženatý, staral sa o svoju rodinu. Povahové bol asi iný ako jeho vznetlivý brat Šimon, ktorého Pán neskôr premenoval na Skalu - Petra.

Ondrej asi viac uvažoval a bol z tých šťastných pováh, ktoré sú akosi odpútané od seba, ktoré viac pamätajú na potreby iných. Ako rybár, ako spriahnutý so zradným morom, rád sa zamýšľal a vedel čeliť prekážkam. Počul o prorokovi pri Jordáne - Jánovi! Pri love rýb mu zaznieval jeho ostrý hlas:

-  Kajajte sa... Už je tu ten, ktorého čakáme...

Bol sklamaný! Vari vždy majú len čakať! Koľko ešte? On si myslel, že sám Ján je už Mesiáš. A Ján tvrdí... Mesiáš ide za mnou, ja som pred ním! Ondrej sa vybral overiť si všetko dôkladnejšie. Šťastný Ondrej! Neostal len pri vnuknutí... S milosťou treba spolupracovať. Rybárska húževnatosť ho podporí. Ide! Počuje Jána Krstiteľa.

- Hľa, Baránok Boží, ktorý sníma hriechy sveta!

To počul a videl ho... Zvláštna majestátnosť! So Zebedejovým synom — Jánom, prikradne sa k jeho blízkosti! Ondrej neverí očiam a ušiam! Rabbi ich dobrotivo prijíma. Ondrej je prvý pri ňom! Takúto radosť nemôže v sebe udu­siť! Druhého dňa vyhľadá brata Šimona a s radosťou, akú už dávno brat u neho nevidel, mu zvestuje:

- Našli sme Mesiáša!

Privedie ho! Čo na tom, že Rabbi teraz uprednostňuje brata a nie jeho... že bratovi hovorí:

- Ty si Skala – Pevnosť!

Ondrej a Šimon zanechajú siete a nasledujú Majstra po Galilei a Judei. Obaja ho nasledujú až na smrť.

Ondrej bol apoštol viery v Božstvo Ježiša Krista. Preto mu bolo jedno, či je prvý, či posledný, išlo mu o to, aby bol s nimi On je to, čo privádza k Pánovi Grékov, keď ha chcú vidieť. Ondrej mal istotu, že Majster je Bohom a ako Boh prijme každého a všetkých!

On je to, ktorý vyvolá veľký predobraz Eucharistie - vyhľadá chlapca s dvoma rybami a piatimi chlebmi. Darmo!

Veľkodušný človek pamätá vždy viac na druhých ako na neba. Starosť o tisíce hladujúcich, ktorí neúnavne počúvali Pána, odmení Pán zázrakom. Taký bol apoštol Ondrej za Ježišovho života.

A aký je po Pánovej smrti a zmŕtvychvstaní?

Posilnený Duchom Svätým pri prvých Turícach, vo veľ­korysosti ešte vyrástol. Jeho Majstra musia poznať tisíce, milióny... všetkých bude sýtiť jeho Slovom -Evanjeliom lás­ky a jeho Telom a jeho Krvou. Vyberie sa do Skýtie, juž­ného Ruska, precestuje Malú Áziu, pozná ho Grécko... V Patrase, hlavnom meste Achájska, spečatí svoju lásku ku Kristovi mučeníckou smrťou na kríži. Pripútaný na kríž v podobe «X» (svätoondrejský kríž), tu umieral a kázal.

Pozastavme sa v duchu nad hymnom, ktorým svätý Ondrej pozdravil nástroj svojho umučenia, a ktorý nám za­chovala tradícia:

« Buď pozdravený svätý kríž!

Ty si bol posvätený telom Kristovým,

ozdobený jeho údmi ako perlami.

Kým náš Pán nebol s tebou povýšený,

bol si postrachom zeme,

teraz nás napĺňaš nebeskou túžbou.

Dnes veriaci už vedia, aké milosti

skrývaš a aké dary udeľuješ.

Bez obavy a s radosťou ponáhľam sa dnes

k tebe ja, aby si ma prijal.

Prijmi učeníka toho, ktorý na tebe prv visel.

Vždy som ťa miloval, svätý kríž!

Vždy som túžil, aby som ťa objal.

Ó, svätý kríž, dlho očakávaný, vrúcne milovaný,

vysloboď ma z tohoto sveta!

Vráť ma môjmu Majstrovi,

aby ma skrze teba prijal ten,

ktorý ma skrze teba vykúpil. Amen.

Po tri dni svätý Ondrej v pokore ďakoval svojmu Ježi­šovi, že ho učinil hodným trpieť a umrieť na dreve kríža, Bola to kázeň lásky. Dňa 30. novembra r. 70 stretol sa veľkorysý apoštol Ondrej so svojím Majstrom v sláve.

Život svätého Ondreja je meditácia pre náš život!

Aspoň svojim blízkym povedzme občas:

— Poď, brat- sestrička, manželka - manžel, sused, kole poď! Našiel som Pána!

A potom buďme ochotní niekedy sa pomodliť, aby boli väčší ako my, hoci my urobíme všetko, aby sme b vždycky dokonale s ním - hoci i na kríži!

KONÁM

Podľa meditácie - veľkorysosť! V čom? Kde? Kedy?

Miriam Liptovská

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.