Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Rim 13, 8-10, Lk 14, 25-33 

Nič nie je tak zvláštné, ako keď politik hovorí proti svojmu straníckemu predsedovi.

Neznalí problematiky by mohli povedať, že najaktívnejší Ježišov apoštol – sv. Pavol, tiež hovorí proti Ježišovi.

Pavol napísal: nebuďte nikomu nič dlžní okrem toho, aby ste sa navzájom milovali: veď kto miluje blížneho, vyplnil zákon.

Pán Ježiš v dnešnom evanjeliu zas: Ak niekto prichádza ku mne a nemá v nenávisti svojho otca, matku, ženu, deti, bratov, sestry, ba aj svoj život, nemôže byť mojím učeníkom.

Láska a nenávisť sú riadne v protiklade! Prirodzene, vám je to jasné. Viete, že „nenávidieť“ v tomto prípade znamená „mať viac rád“, uprednostniť. A to nám sedí. Mať viac rád Pána Ježiša, ako hocikoho iného sa patrí.

Dokonca je to základ usporiadaného, pokojného života. Ak neuprednostňujeme Ježiša, tak prehrávame život, ako kráľ, ktorý by sa odvážil s desiatimi tisícami postaviť proti tomu, ktorý ide proti nemu s dvadsiatimi tisícami. Alebo by sa nám dostalo výsmechu ako tomu‚ kto začal stavať vežu, a nemohol dokončiť.

Prečo k múdrosti života treba nasledovať Pána Ježiša? Lebo to tak je a úplne samozrejme. Akonáhle sa na niečo, niekoho naviažeš, nemôže ti to dať šťastie. Žiaľ je to tak. Aj keď sa nám to nepáči. Všetko to musíš opustiť, zanechať. Možno o pár rokov.

Všetko môžeme nájsť v Ježišovi. Priblížim si to nasledujúcim príkladom:

S kolegom, ešte starším odo mňa, som včera hovoril o tom, ako za mojich čias nás v seminári navštevovali misionári. Jeden, ktorý pôsobil v Afrike, hovoril, že má obrovskú farnosť, ktorú navštevuje na koni. Navštívil vzdialený kmeň v ktorom prišli za nim mladomanželia, ktorých zosobášil katechéta a poprosili ho, aby mal za nich omšu a povedal im nejakú peknú reč. Nebol pripravený na to a preto povedal skúsenosť ktorú mal cestou. Cestou džungľou sa pod nohy koňa plietli popínavé liany a preto musel často zísť z koňa a mačetou kliesniť cestu. Povedal im, že liany sú symbolom lásky človeka. Ak sú dve liany vedľa seba, ovíjajú sa jedna o druhú – milujú sa. A keďže nemajú oporu sú iba na zemi, kde zakrpatievajú. Niektoré liany, ktoré rastú pri stromoch sa ovíjajú, a keďže majú oporu, rastú do výšky, majú slnko, vzduch a prosperujú. Pointa je jasná.

Tak je to aj s nami, ak nemáme oporu v Ježišovi, zakrpatievame a nemáme nič zo života.

Takže Pavol hovoril o láske: Láska nerobí zle blížnemu; teda naplnením zákona je láska. A hovorí o nej aj Pán Ježiš. O tom, kedy budeme mať ozajstnú lásku a kedy budeme správne budovať stavbu nášho života.

Turzovka, 8.11.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.