Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Svätí Kozma a Damián patria medzi svätcov, ktorých úcta sa už v staroveku rozšírila, takže nemožno rozumne pochybovať o ich jestvovaní a o ich význame, ale chýbajú nám o nich pevné historické údaje.

V zachovaných životopisoch sú historické deje tak pospletané s legendami, že ich nemožno spoľahlivo oddeliť.

O pôvode svätých Kozmu a Damiána vieme s určitosťou iba to, že pochádzali z Blízkeho východu. Viaceré životopisy kladú ich rodisko do Arábie. Údajne boli bratia, a to dvojčatá. Mladosť prežili v Sýrii, kde si osvojili lekárske umenie. Ako lekári pôsobili v Sýrii a v Cilícii (dnes juž. Turecko). Boli známi nielen lekárskymi úspechmi, ale aj tým, že za lekárske výkony neprijímali nijaké peniaze. Preto ich pôsobenie, spojené s príkladným kresťanským životom, získalo mnohých pre kresťanstvo.

V Diokleciánovom prenasledovaní kresťanov dal cilícijský miestodržiteľ týchto povestných lekárov uväzniť a po rozličnom mučení sťať. Stalo sa to údajne v meste Aigai roku 303. Telá mučeníkov previezli do sýrskeho mesta Kyros, kde ich pochovali. Po skončení prenasledovaní v tomto meste postavili na ich počesť slávnu baziliku, z ktorej sa úcta sv. Kozmu a Damiána rozšírila do celého kresťanského sveta.

Na Východe sa o šírenie úcty svätých lekárov zaslúžil najmä byzantský cisár Justinián I. (527-565). Na Západ prenikla ich úcta na konci 5. stor. Pápež Symachus (498-514) im zasvätil oratórium pri bazilike S. Maria Maggiore a pápež Félix III. (526-530) vybudoval na ich počesť baziliku prestavbou dvoch pohanských chrámov. Rímska cirkev významne prispela na upevnenie a šírenie úcty sv. Kozmu a Damiána tým, že ich pojala do kánona sv. omše.

V stredoveku sa úcta svätých lekárov rozšírila zo Stredomoria na sever. Zvlášť silná bola v Nemecku, najmä v tzv. hanzových mestách. Okrem oficiálneho kultu Cirkvi úcta sv. Kozmu a Damiána ovplyvnila aj ľudovú nábožnosť a folklór v mnohých krajoch kresťanskej Európy.

Literatúra: ONDRUŠ, R.: Blízki Bohu i ľuďom.




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.