Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Tim 6, 2c-12, Lk 8, 1-3

Slovo „nadutý“ vymizlo z dnešného slovníka.

Rovnako ako “neduj sa“!

Zaznelo nám v dnešnom prvom čítaní (tak je to v  našom preklade). Kto je podľa sv. Pavla nadutý? Kto sa nepridŕža zdravých slov nášho Pána Ježiša Krista a učenia, ktoré zodpovedá nábožnosti. Aj definuje nadutého človeka. Je to ten kto nič nevie, ale chorobne sa škriepi a háda o slová.

Vysvetľuje i následky nadutosti. Z nej vzniká závisť, zvady, rúhania, zlé upodozrievania, trenice ľudí, ktorí majú skazenú myseľ a sú pozbavení pravdy a nábožnosť pokladajú za zdroj zisku.

Nábožnosť – zdroj zisku? Nejaké výhody, že je niekto nábožný, si na vtedajšie časy neviem predstaviť. Pavol píše Timotejovi (predstavenému), možno tí využívali (zneužívali) veriacich.   

Čo má byť ziskom nábožnosti? Pavol píše: A nábožnosť so spokojnosťou je naozaj veľkým ziskom. Teda vzťah k Bohu spokojnosť so životom a následne možnosť zmocniť sa večného života.

Pristavme sa pri vete: nábožnosť pokladajú za zdroj zisku. V čom môže nám nábožnosť priniesť zisk. Myslíme na zisk, ktorý odsudzuje sv. Pavol.

Možno takéto postoje: "Budem nábožný, budem mať v zariadeniach Cirkvi prácu. Nábožnosťou si získam priazeň predstaveného v Cirkvi a tým aj určitú prestíž".

Koľkí politici sú pred voľbami naraz nábožní, chvália sa prijímaním, birmovkou...!

V Evanjeliu sme počuli: Chodili s ním... niektoré ženy, ktoré im vypomáhali zo svojich prostriedkov. Veriaci vždy pomáhali kňazom. Myslím na pomoc akú popisuje dnešné evanjelium. Dôležité je s akým úmyslom. Nemalo by to byť v takom zmysle ako popisuje Pavol, ako som to dnes spomínal.

Spolupráca s kňazom pri pastorácii farských aktivitách, by mala byť samozrejmosťou.

Turzovka  Dom sv. Jozefa, 22.9.2017

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.