Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 Sdc 9, 6-15, Mt 20, 1-16

V čom sa previnili, presnejšie nepáčili Hospodárovi (teda Pánu Ježišovi) „pracanti“, ktorí pracovali celý deň?

Aby sme len tak nehádali skúsme ich otestovať podľa sedem hlavných hriechov.

Pýcha – zdá sa, že sa v nej neprevinili.

Lakomstvo – to by sa mohlo na nich „našiť“. Chceli viac.

Smilstvo – nie.

Závisť – to asi triafame do čierneho. Závideli, že aj tí druhí majú toľko ako oni.

Hnev – aj to by sme na nich mohli zvaliť. Šomranie je vlastne odtieň hnevu.

Lenivosť – pri troche myšlienkovej akrobacii by sme im ju mohli prirátať.

Obžerstvo – aplikovať na nich túto neresť by bolo ešte náročnejšie ako tú predchádzajúcu.

Ostaňme pri závisti. Zdá sa, že tá u nich dominuje. Hoci hlavné hriechy sa preto volajú hlavnými, lebo sú základňou pre ďalšie. V tomto prípade zo závisti rastie hnev, lenivosť či lakomstvo.

Pre poslucháčov (čitateľov) s citlivým svedomím pripomeniem potrebu rozlišovať závisť od túžby. Tá môže byť i dobrá. Napríklad vidíte v akej zhode si žijú susedia. Nemusí to byť závisť, ak tak chcete žiť aj vy v rodine. A veľmi si pomôžete, ak im to doprajete a požehnáte im. Napríklad slovami: Bože Stvoriteľ, pomáhaj im a pomôž i mne vnášať pohodu do rodiny. Tu môže ísť o nasledovanie dobrého príkladu.

Hlavný hriech vedie k ďalším, ako som už spomenul. Ľahko môžeme Hospodára obviniť, že bol nespravodlivý voči tým čo znášali bremeno dňa a horúčosť. Tak ľahko pre závisť sa môžeme rúhať Bohu. Pán sám to vysvetľuje: Hospodár jednému z nich odpovedal: ‚Priateľu, nekrivdím ti. Nezjednal si sa so mnou za denár? Vezmi, čo je tvoje a choď! Ja chcem aj tomuto poslednému dať toľko, koľko tebe. Alebo nesmiem so svojím robiť, čo chcem? Či na mňa zazeráš preto, že som dobrý?‘

Do tejto oblasti patrí aj šomranie na rodičov: Ja som sa tak starala o rodičov a oni dali viac dedičstva bratovi, či sestre... Neďakuje za to čo všetko jej rodičia dali (život, vzdelanie, cit, lásku...), ale závidí, že súrodenec dostal viac. Závisť môže dokonca narušiť plnenie 4. Božieho prikázania o úcte k rodičom.

Tak ako, domnievame sa, že my viac a lepšie pracujeme ako ostatní? Buďme radi, že nás Pán povolal a povedzme si: Neužitočný sluha som, urobil som čo bolo potrebné. Skôr, ani to nie.

Turzovka - Dom sv. Jozefa, 23.8.2017

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.