Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

  Ex 2, 1-15a, Mt 11,20-24 

Aj keď sa snažia rodičia o spravodlivosť medzi deťmi, predsa niektoré uprednostnia.

Napríklad mu zveria dom, najviac ho podporujú. Potom zvyknú byť sklamaní: Toľko som im dal(a), toľko sa pre ne obetoval(a) a teraz...

Alebo starí rodičia veľmi ťažko usporíte 10-20 €, dáte to vnúčaťu a ono pohrdlivo povie, alebo gestom naznačí – to len toľko, alebo: Čo to je!?!

Obetujete sa, dávate čo len môžete a nezavďačíte sa!

Neviem či sa to dá aplikovať i na výčitku Pána Ježiša voči mestám: Ježiš začal robiť výčitky mestám, v ktorých urobil najviac zázrakov, pretože sa nekajali.

A tiež voči Kafarnaumu: A ty, Kafarnaum, vari sa budeš vyvyšovať až do neba?

Pán Ježiš toto mesto uprednostnil. Evanjelista konštatoval: Opustil Nazaret a prišiel bývať do pobrežného mesta Kafarnaum (Mt 4,13). Dokonca ho považovali za Ježišovo mesto. Matúš píše: On nastúpil na loďku, preplavil sa na druhý breh a prišiel do svojho mesta (9,1).

Čo poviete, nie sme aj my uprednostňovaní? Dostal sa nám (snáď drvivej väčšine), dar rodičov ktorí nás dali pokrstiť, priviedli k viere, svätému prijímaniu, birmovke... Máte možnosť byť tu v kostole i vo všedný deň (alebo byť na kresťanskom webe).

Zaslúžime si výtku od Pána (ja určite)? Toľko darov a ...

Indický mysliteľ Rabíndranáth Thákur to pekne vystihol v jednej úvahe: Sedím pri rieke a vytiahnem z vody kameň. Rozbijem ho a vidím, že vnútri je suchý. Milióny rokov ho obmýva voda a on ostáva suchý. Toľké roky som zahŕňaný Božou dobrotou a stále som taký suchý – nevďačný a bez lásky.

Je to situácia, nielen Korozainu a Betsaidy, či Kafarnauma, či indického mysliteľa ale každého z nás.     

Olešná, 18.7.2017

Úvahu nad dnešným evanjeliom môžete nájsť i na:

 http://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-a-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/379-utorok-15-tyzdna

prípadne na:

http://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-a-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/903-utorok-15-tyzdna-2




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.