Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ex 3, 13-20 Mt 11, 28-30 

Alessandro Pronzato napísal meditácie s názvom Nepohodlné evanjelia.

Preto tento názov, lebo autor sa dotýka najslabších miest nášho praktického kresťanského života. Vyjadruje sa veľmi otvorene a svojimi textami nás prebúdza z našej lenivosti, polovičatosti, povrchnosti. Evanjelium je výzva pre život v pravde, láske a službe a to je nepohodlné. My si radšej vyberáme pohodlné evanjelia a tie vieme naspamäť, radi ich citujeme a aj sebe pripomíname.

Medzi také patri aj to čo sme dnes počuli: „Poďte ku mne všetci, ktorí sa namáhate a ste preťažení, a ja vás posilním“. Domnievam sa, že dnešný človek je dosť preťažený. Vraj najzjavnejšie je to už u deti. Nároky v škole sú veľké, po vyučovaní majú rôzne doučovania, krúžky... Slastné detstvo im je vzdialené. O nič ľahšie to nemajú ich rodičia, ktorí chodia do roboty (veľa raz veľmi vzdialenej a náročnej) rovnako sa to dá povedať o starých rodičoch, ktorí sa snažia vypomáhať kde-komu v rodine.

Preto nám dobre padne to uistenie: a ja vás posilním. Sám Pán Ježiš hovoril unaveným apoštolom "Poďte vy sami do ústrania na pusté miesto a trochu si odpočiňte" (Mk 6:31). Preto sa asi nepatri „znepohodlňovať“ tieto slova útechy. Robí to však sám Ježiš.  Ďalej sme počuli: Vezmite na seba moje jarmo a učte sa odo mňa, lebo som tichý a pokorný srdcom; a nájdete odpočinok pre svoju dušu. Moje jarmo je príjemné a moje bremeno ľahké. Ako počúvame, hovorí sa tu aj o nejakom bremene, jarme. A to nie je už pohodlné evanjelium. Takže ani dnes evanjelium nepodporuje „papučovú kultúru“.

Pekné to dokresľuje prvé čítanie. Mojžiša oslovuje Boh v období života, keď už má právo na oddych. Ba je v rokoch, keď človek už sa viac poberá k „svojím predkom“. Prežil ťažký život. Stres v detstve, veď bol v ohrození života. Vyrastá mimo rodiny, vštepujú mu do hlavy inú kultúru, iné náboženstvo. Musí utekať pred faraónom, je emigrantom, založí si v cudzej krajine rodinu, žije si už usadlým životom, je ako stvorený aby počul slova evanjelia ja vás posilním a tu naraz počúva: „Krik Izraelových synov prišiel ku mne a videl som ich útrapy, ako ich Egypťania sužujú. Poď, pošlem ťa k faraónovi a vyvedieš môj ľud, synov Izraela, z Egypta.“ Mojžiš povedal Bohu: „Kto som ja, aby som šiel k faraónovi a vyviedol synov Izraela z Egypta?“ Ex 3,11.

Konklúzia: Pán povoláva k náročným úlohám. Neskúša nás však nad naše sily (Prečítajte si druhé čítanie z ostatnej nedele). Skúška, ktorá na vás dolieha, je iba ľudská. A Boh je verný. On vás nedovolí skúšať nad vaše sily, ale so skúškou dá aj schopnosť, aby ste mohli vydržať (1 Kor 10,13).

 Iba v plnení jeho úloh nájdeme odpočinok pre svoju dušu.

Turzovka, 20.7.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.