Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Alfonz sa narodil 27. septembra 1696 v Marianelle pri Neapole ako prvorodený syn šľachtica.

Bol veľmi nadaný a už ako 16-ročný dosiahol doktorát občianskeho a cirkevného práva. Roku 1726 stáva sa kňazom a roku 1732 zakladá Kongregáciu najsvätejšieho Vykupiteľa čiže redemptoristov. Popri svojej svätosti vynikol aj ako plodný spisovateľ na poli asketiky, dogmatiky, morálky a pastorálky. Zomrel 1. au­gusta 1787. Je patrónom spovedníkov a moralistov.

Život svätého Alfonza je taký bohatý a všestranný, že ťažké vystihnúť, v čom, v ktorej čnosti je najväčší. Ak ho chceme predstaviť a potom trochu rozumieť, tak ho musí predstaviť v súvislosti s Eucharistiou a panenskou Matkou.

Život Eucharistie!

Už pri krste r. 1696 dostal 20 krstných patrónov. Tak si prial otec, ktorý v synáčkovi predvídal slávu a budúcnosť svojho rodu. Podľa predstáv otca, syn Alfonz bude potrebovať silnú pomoc neba. Preto sa o to postaral v patrónoch. Praktický kresťanský život bol v rodine samozrejmý. Nad kolískou mu svätý jezuita František Hieronym predpovedal, že bude biskupom a vykoná veľké dielo ku sláve Božej.

Alfonz chodieval pravidelne už ako študent k svätému prijímaniu. Rád mal všetky pobožnosti súvisiace s Eucharistiou. Duch modlitby sa v ňom plne rozvíjal.

A život s Panenskou Matkou?

Na žiadosť otca študoval Alfonz právo. Okrem toho učil básnictvu, staviteľstvu, hudbe, ba ovládal aj rytierske umenie — šermovať mečom. Zdalo by sa, že také obsiahle štúdium mohlo mladého študenta rozptyľovať. Zobranosť duše pestoval Alfonz prostredníctvom úcty k Panne Márii Navykol si pri každom bití hodín pozdraviť svoju Matku vrúcnym  „Zdravas Mária“... Bol členom mariánskej družiny. Nevinnosť mu žiarila z očí tak silne, že sluha - černoch ktorý ho poznal zblízka, sa vyslovil: „Náboženstvo, ktoré má takých dokonalých nasledovníkov, musí byť opravdivé.“ Niet divu, že duša černocha patrila k primíciám tých, ktorým otvoril nebo.

Životné dielo Alfonza.

Mladý právnik, Alfonz Liguori bol známy široko-ďaleko ako neprekonateľný. A predsa Prozreteľnosť práve tu chystá la obrat života. Pri istom pojednávaní právnik Alfonz prehral. Jeho obhajobu vyvrátil protivník. To mladého Alfonza pokorilo do špiku kostí, do dna srdca. Za tri dni nevyšiel izby, nejedol, nepil. Vtedy na neho zapôsobila milosť. Vzdal sa právnictva a rozhodol sa pre kňazský stav. Potom to už nasledovalo ako viazanie sa milostí na milosť!

Alfonz ako kňaz svoj apoštolát rozvinul v spovednici i na kazateľnici a v súkromnom vyučovaní. Poznal veľkú morálnu biedu, zaostalosť ľudí na vidieku; toto všetko chcel postupne likvidovať. Ale ako?

Opäť sa vrátil k svätostánku a k Stolici múdrosti — svätej Panne. Tu čerpal svetlo a silu. Čo raz dozrelo pred svätostánkom a pri panenskej Matke, to dokázal uskutočnil keby sa mal boriť priam s celým peklom.

Alfonz založil r. 1732 Kongregáciu Najsvätejšieho Vykupiteľa. Členovia sa potom nazývali redemptoristi (Redemptor - Vykupiteľ). Členovia ho zvolili za prvého generálneho predstaveného na doživotie. Ich činnosť sa viazala najviac na ľudové misie. Alfonz im napísal aj rehoľné pra­vidla. Boli schválené v Ríme r. 1749.

R. 1762 ho pápež Klement XIII. vymenoval za biskupa v Neapolskú. Pre pokorného Alfonza bolo to nie vyznače­nie, ale bolestný úder. Keď spoznal, že je to vôľa Božia, ujal sa horlivo svojej diecézy. Pre svoj ľud, malých i veľkých, zložil katechizmus. Napísal vynikajúcu morálku pre duchovenstvo a množstvo duchovných spisov. Najznámejšie sú azda jeho Návštevy Prevelebnej Sviatosti, Chvály mariánske, Cesta spásy a O modlitbe. V úrade biskupa žil jed­noducho ako rehoľník. Horlivo navštevoval svoje farnosti, pričom bol skôr misionár ako biskup. Ľud sa kajal, zbojníci odkladali meče na oltár Panny Márie. Zdalo by sa, že Alfonz žal všade duchovný úspech. Skutočnosť nebola vždy taká. Diabol — nepriateľ pravdy brojil proti nemu, kde len mohol. Vrcholné utrpenie mu pripravil v jeho vlastných ľuďoch, po tom, čo sa r. 1775 vzdal biskupstva. Pravidlá, ktoré viazali členov, mali cirkevné schválenie, ale podľa vtedajšieho štátu. Kňaz Majone prijal štátne úpravy a bez súhlasu Alfonzovho prepracoval pravidlá. Alfonz bol zase z druhej strany obžalovaný v Ríme, že bez cirkevnej autority pozmenil pravidlá. Pápež Pius VI. nebol správne informovaný, Alfonza zbavil všetkej právomoci v Kongregácii, ktorú založil. Vrchol pokorenia bol ešte v tom, že ho odsúdili aj vlastní členovia niektorých domov. Odsúdený pápežom a niektorými vlastnými spolubratmi, žil Alfonz akoby odsunutý na koľaji staroby a nemoci.

Chorý, ponížený a trápený na dôvažok pokušeniami a úzkosťami svedomia, prijal Alfonz túto poslednú vôľu neba pevný ako diamant. Uchopil ju svojou veľkou láskou a často adoroval s týmto darom bez slov. Kríž v ruke a obrázok Panny Márie boli jeho útechou. Posledné roky strávil  v krásnej vyrovnanosti. Takto skonal 1. augusta 1787.

Keď sa pápež Pius VI. dopočul o jeho smrti, bolestne vzdychol: «Prenasledovali sme svätca! »

Aký bol Alfonz veľký v činností, taký bol veľký v čnostiach, no hlavne v pokore a láske k Bohu a v modlitbe. Vlastne len prenasledovanie a hlavne pokora sú skúšačkou v rukách Božích, či naša čnosť je rýdza.

Alfonz  40 rokov zachovával sľub, že nestratí ani chvíľku času.

Opýtajme sa, ako stojíme v tomto bode sami?

Viem pokračovať a vytrvať v diele Božom, keď mám prekážky, keď žnem pripadne iba neúspech?

Od svätého Alfonza sa naučíme vytrvale sa modliť, žiť viac so sviatostným Ježišom a panenskou Matkou, a vtedy dokážeme byť odolnejšími proti vetru, prípadne víchrici prenasledovania.

Predsavzatie

Súkromná adorácia. Každú hodinu skúsim pozdraviť Najsvätejšiu Pannu vrúcnym – „Zdravas Mária“.

Liptovská Miriam, Celý rok so svätými

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.