Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ex 34, 29-35 , Mt 13, 44  – 46  

Na Mojžiša sa nemohli pozerať pre jas jeho tváre, lebo držal dve tabule svedectva.

Mojžiša si nesmierne vážili aj ďalšie generácie. S bázňou a až puntičkársky dodržiavali aj jeho spoločenské a hygienické predpisy (viď farizeji).

Už som chcel povedať, že dnešnej generácii chýbajú pojmy Mojžišových súčasníkov, ako: Vznešenosť, velebnosť, majestátnosť. Ani nevieme čo si pod týmito slovami predstaviť. Zdá sa, že mala s tým problém i generácia Pána Ježiša.

Ježiš im dával omnoho viac ako tabule svedectva. Čítali sme, že im ponúkal Božie kráľovstvo. V prvom podobenstve dokonca stačilo oba pracovať – teda čestne niečo robiť, v druhom vedieť sa zriecť pre dôležitejšie veci. Nemali záujem.

Ako som spomenul, my tiež nevieme oceniť hodnotu a vznešenosť Ježiša Krista a toho čo nám ponúka – Božie kráľovstvo.

Začnime úctou. Mať úctu k Božiemu slovu. Viete prečo stojíme pri čítaní evanjelia, prečo kňaz pobozká evanjeliár?

Pokúsme sa uvedomiť si veľkosť príchodu Pána Ježiša pri Anjel Pána. Kedysi sa pri modlení: A Slovo sa telom stalo, pokľaklo. Uvedomme si tie slová s úctou voči tomuto tajomstvu.

Máme tu Eucharistiu. Sv. Augustín v tej súvislosti napísal: Spasiteľ, aby mocnejšie zdôraznil vznešenosť tohto tajomstva, chcel ho ako posledné vtlačiť do sŕdc a pamätí učeníkov, od ktorých mal odísť na utrpenie. Nevedie nás to k úcte, že Ježiš sa nám dal v čase, keď už vedel, že bude umučený?

Odkrývajme ten veľký poklad, ktorý máme na dosah ruky! Je tu niečo viac ako priniesol Mojžiš.

Dom sv. Jozefa, 2.8.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.