Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ex 40, 16-21. 34-38, Mt 13, 47-53 

Badáme, že nás loví reklama, rôzne sekty, spirituality...

Niekedy je to naše najbližšie okolie - či niekedy nepovieme, nemanipuluj ma, nediriguj stále?! Kto by chcel byť ulovený? Predpokladám, že nik.

Preto podobenstvo o sieti nebude pre nás príťažlivé. Nepozdávalo sa mi, ako malému miništrantovi, keď Pán Ježiš povedal Petrovi: ...už budeš loviť ľudí, aj keď som chcel byť kňazom. A pastoráciu som preto nikdy nebral ako „lovenie“.

Keďže vyberáme z pokladnice Božieho slova veci nové i staré, musíme sa zamyslieť i nad týmto podobenstvom.

Inkulturácia podobenstva do dnešnej doby je jednoduchá. Sú i záchranné siete – napríklad pod artistami, proti hmyzu, idete popod Strečno, sú tam siete, aby na vás nepadli kamene...

Berme teda sieť ako záchranu. Ježiš pre nás Záchranca, ktorý nám dal Cirkev – tá môže byť tou sieťou, aby nás zachránil pre večnosť.

Sme v šťastnom položení, že máme vrchného inštruktora, Kristovu Cirkev s 2000 ročnou skúsenosťou, máme najlepšie a najkratšie pravidla – prikázania Božie a cirkevné, rozšírenú sieť servisov, pomôcť v prípade nehody či stagnácie. Môžeme načerpať silu pri zastavení v našich kostoloch.

Potrebujeme to, veď sme opantaní sieťami rôznych zlozvykov, čudných názorov, vlastných vášni a nedostatkov.

Prvá sieť hodená na ľudí, je žiadostivosť po bohatstve. Ježiš mnohokrát vystríha pred žiadostivosťou: Dajte si pozor a chráňte sa všetkej chamtivosti! Lebo aj keď má človek hojnosť všetkého, jeho život nezávisí od toho, čo má (Lk 12, 15). Vlastnenie bohatstva však netvorí cieľ samo o sebe. Zamotanie ľudí do siete vlastnenia a ich zviazanie reťazami bohatstva slúži iba tomu, aby tým ľahšie došli k prázdnej sláve sveta a poctám a potom k nesmiernej pýche.

Nedať sa opantať sieťami zla, znamená, nechať sa zachrániť sieťou Božieho milosrdenstva.

Turzovka, Dom sv. Jozefa, 3.7.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.