Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Nm 11, 4b-15, Mt 14, 13-21 

V začiatkoch využívania elektrického prúdu sa využíval jednosmerný.

Postupom sa zistilo, že efektívnejší je striedavý prúd, ktorý sa znázorňuje sínusoidou.

Sínusoida je však aj vydrením psychiky človeka a jeho ťažkosti (i choroby). Dá sa dať do sloganu: Raz dole, raz hore.

Vyjadrujú to aj dnešné čítania Božieho slova.

Prvé čítanie: Synovia Izraela hovorili: „Kto nám dá mäso, aby sme sa najedli? Spomíname si na ryby, čo sme zadarmo jedli v Egypte; prichádzajú nám na um uhorky a dyne, pór, cibuľa a cesnak. Teraz máme vyschnuté hrdlo a naše oči nevidia nič iné, len mannu.“

Predtým boli z manny nadšený. Keď sa dostali k mäsu, zas sa prejedli a „išlo im krkom“. A nielen to: Predtým boli nadšení, že idú z egyptského otroctva a naraz by sa doň najradšej vrátili.

Podobnú sínusoidu vidíme i v evanjeliu. Učeníci sú nadšení z premenenia chleba a vzápätí je pre nich Ježiš „mátoha“. Vidno to i samého Petra. Po strachu hovorí: „Pane, ak si to ty, rozkáž, aby som prišiel k tebe po vode.“ Stačilo pár okamihov a keď videl silný vietor, naľakal sa. Začal sa topiť a vykríkol: „Pane, zachráň ma!“. Zas bol dole! Ale neskončilo to depresiou. O chvíľu s tými čo boli na loďke, klaňali sa mu a vraveli: „Naozaj si Boží Syn!“. Vieme, že pri tom to neostalo, alebo ako budeme počuť o pár dni, po prísľube Eucharistie, váhajú a uvažujú o odchode.

Sínusoida - nie. Máme radi stabilitu. Snáď na každého pôsobia výkyvy počasia. Je vtedy i najviac úmrtí. Dá s s tým niečo robiť? Dá. Športovci, ktorí trénujú za každého počasia to zvládajú, nemá na nich taký vplyv.

Počas týchto horúčav by sme boli radi, keby sa to teplo dalo uskladniť a využiť v zime. Zatiaľ to nevieme. Tak ako pri tréningu športovcov, tak sa to dá natrénovať i psychicky. Keď bol Ján Pavol II. v Afrike, jeho tajomník sa sťažoval na horúčavy. Pápež mu hovorí: Neboj v zime pôjdeme na Dolomity. Tam ti bude zas zima. Možno aj takto psychicky sa dá naladiť.  

Ježiš pomáhal apoštolom k vyrovnanosti. Aby neboli šokovaní z jeho utrpenia premenil sa pred nimi na hore Tábor, aby ich povzbudil.

Vychádza to: V ťažkých časoch myslieť na tie dobré. V dobrých časoch – aby sme nelietali v oblakoch, myslieť na tie ťažké.

Kresťan by mal byť vyrovnaným človekom.

Turzovka, 7.8.2017 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.