Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Narodil sa roku 1568 pri Mantove v Lombardii z kniežacieho rodu Castiglione.

Matka ho nábožne vychovávala a on prejavil hlboký sklon k nábožnosti.

Zdedené kniežacie právo prepustil bratovi a vstúpil do Spoločnosti Ježišovej v Ríme. Počas služby chorým v nemocniciach ochorel a roku 1591 zomrel. 

Z listu svätého Alojza Gonzágu matke

Vyprosujem ti, vznešená pani, trvalú milosť a útechu Ducha Svätého. Keď mi priniesli tvoj list, nachádzal som sa ešte v tejto krajine smrti. Ale už konečne treba začať smerovať k nebu, aby sme chválili večného Boha v krajine žijúcich. Nedávno som už začal dúfať, že túto cestu do tohto času vykonám. Ak je láskou, ako hovorí svätý Pavol, „plakať s plačúcimi a radovať sa s radujúcimi“, musíš, vznešená matka, čerpať ohromnú radosť z toho, že z priazne a milosti voči tebe dal mi Boh pravú radosť a zbavil ma strachu, že ju niekedy stratím.

Priznám sa ti, vznešená pani, že keď sa pohrúžim do úvah o Božej dobrote, ktorá sa podobá moru, lebo nemá ani dna, ani brehov, som uchvátený jej veľkosťou a zdá sa mi, že sa mýlim a že na to nestačím. Veď on ma za takú krátku a malú námahu pozýva do večného odpočinku a volá ma z neba do najvyššej blaženosti, ktorú som tak nedbalo hľadal, a sľubuje mi ovocie sĺz, ktoré som tak skúpo prelieval.

Dávaj si, vznešená pani, veľký pozor, aby si túto nekonečnú Božiu láskavosť neurazila. Urobila by si to, keby si oplakávala ako mŕtveho toho, čo žije pred Bohom a svojím príhovorom ti môže oveľa viac pomáhať v tvojich potrebách ako v tomto živote. Nebude to dlhé odlúčenie. V nebi sa opäť uvidíme, pričom sa spojíme s pôvodcom našej spásy, budeme ho chváliť z celej sily duše, budeme naveky ospevovať jeho milosrdenstvo a prežívať radosť bez konca. Berie nám to, čo nám predtým požičal, ale iba preto, aby to uložil na slobodnejšom a istejšom mieste a obdaril nás dobrami, po akých sami túžime.

Toto všetko som povedal len preto, aby som uspokojil túžbu, ktorá sa ma zmocňuje, aby si ty, vznešená pani, i celá ostatná rodina hľadela na tento môj odchod ako na milé dobrodenie a aby si ma sprevádzala svojím materským požehnaním pri tomto prechode na druhú stranu, kým nedosiahnem breh, na ktorom sú uložené všetky moje nádeje. A urobil som to tým radšej preto, že už nemám nič iné, čím by som ti lepšie prejavil lásku a úctu, ktorú ti ako syn matke dlhujem.

Modlime sa:

Bože, pôvodca nebeských darov, ty si v živote svätého Alojza spojil obdivuhodnú nevinnosť s kajúcnosťou; pre jeho zásluhy a na jeho príhovor daj nám milosť, aby sme ho napodobňovali v kajúcnosti, ak sme ho nenasledovali v nevinnosti. O to ťa prosíme skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.