Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Gn 13, 2. 5-18 Mt 7, 6. 12-14 

Možno sa už aj vám stalo, že vám niekto povedal: Neboj sa, ja ti to urobím po kresťanský.

Je to návrh urobiť nejakú prácu „bez papierov“, aby to bolo lacnejšie, načo nejaká dohoda, veď si veríme... Nakoniec je to ešte drahšie.

Možno ste počuli takéto utešovanie v chorobe, utrpení: To je vôľa Božia. Pritom to vôľa Božia vôbec nemusí byť. Veď Boh nechce, aby človek trpel. Je to následok prvotného hriechu, niekedy zloby iných, pripadne i nezriadeného života.

Neviem či som správne pochopil dnešné evanjelium, ale zdá sa mi, že aj na vyššie  „kresťanskú pomoc“ a „kresťanské utešovanie“ sa dá povedať: „Nedávajte, čo je sväté, psom a nehádžte svoje perly pred svine, aby ich nohami nepošliapali, neobrátili sa proti vám a neroztrhali vás“.

Môže sa stať, že sa radi oháňame zbožnými frázami a pritom môžeme byť ďaleko od Ježišových postojov.

Riešenie? Načrtol ho Pán: „Všetko, čo chcete, aby ľudia robili vám, robte aj vy im. Lebo to je Zákon i Proroci“. Chce niekto z nás aby bol podvedený? Nemáme ani my podvádzať a byť nečestní. Chce niekto aby bol potešovaný „zvrchu“ ako „potešovali“ Jóba, jeho priatelia? Ešte zväčšili jeho trápenia, lebo ho nepotešovali srdcom!  

Všimnite si postoj Abrama! On bol vedúcim, on zobral Lota, on mu pomohol nadobudnúť veľký majetok. A on ustupuje!  Spor rieši Ježišovým „zlatým pravidlom“ správania sa k iným. Preto povedal Abram Lotovi: „Nech nie sú rozbroje medzi mnou a tebou, medzi mojimi pastiermi a tvojimi pastiermi; sme predsa bratia! Nie je pred tebou celá krajina? Preto, prosím, odlúč sa odo mňa. Keď pôjdeš naľavo, ja pôjdem napravo; keď si vyvolíš pravú stranu, ja sa poberiem na ľavú.“

Lot si vybral krásnu, bohatú krajinu. Vybral si „širokú bránu a priestrannú cestu“. Ako dopadol viete, ak nie, čítajte ďalej knihu Genezis (je aj v elektronickej podobe).  Abrám sa už aj vtedy riadil tým, čo neskôr vyhlásil Ježiš a čo som už citoval: Všetko, čo chcete, aby ľudia robili vám, robte aj vy im. Išiel  tesnou bránou a úzkou cestou, čo vedie do života. Oplatilo sa mu to. Šiel cestou života a Boh zmenil jeho meno na Abrahám (otec mnohých národov), lebo splnil svoj prísľub: Rozmnožím tvoje potomstvo a bude ho ako prachu na zemi; ak môže niekto spočítať prach na zemi, bude môcť aj tvoje potomstvo spočítať. Vstaň a prejdi krajinu po dĺžke a po šírke, lebo ju dám tebe.

Podľa svätého Pavla tí, čo sú z viery, sú Abrahámovými synmi (Gal 3:7). Takže aj my sme jeho potomstvom, ak žijeme opravdivú vieru a držíme sa zlatého pravidla, ktoré Kristus vyhlásil a Abram predtým realizoval. Pán Ježiš aj nás upozorňuje: Keby ste boli Abrahámovými deťmi, robili by ste skutky Abrahámove (Jn 8:39)

 Turzovka 27.6.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.