Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 3, 1-10, Lk 24, 13-35 

Podelená bolesť – polovičná bolesť.

Podelená radosť – dvojnásobná radosť.

Máte s tým skúsenosti? Súhlasíte s týmto sloganom?

Myslím, že sa dá s tým súhlasiť. Samozrejme, podmienkou je, aby ten s kým sa delíme bol „spriaznenou dušou!

Poďme k bolesti:

Keď sa stane nejaké nešťastie v rodine, alebo úmrtie, tak sa o tom rozpráva, preberajú sa detaily. Často zaznieva aj to známe, "keby“. Keby som toto, keby sa urobilo toto... nemuselo k tomu dôjsť a podobne. Podľa psychológov je "vyhovorenie sa" potrebné pre zdravý duševný život.

Poďme k radosti:

Keď prežívame ohromnú radosť, nedá nám to, aby sme sa s ňou nepodelili. Tešíme sa spoločne. 

Poďme k termínu „spriaznená duša“:

Ak si chceme uľaviť v bolesti a rozprávame to hocikomu, môže sa stať, že z toho je iba trpkosť. Lebo môže sa stať, že naša bolesť nie je prijímaná, vybadáme, že sa dokonca z toho ešte niekto teší.

Pri zdieľaní radosti – ak je to s niekým nám nie spriazneným, môže dôjsť dokonca k závisti. Vtedy sa odovzdávaná radosť  nezdvojnásobí, ale skôr zhasne.

Emauzskí učeníci  sa  cestou zhovárali o všetkom, čo sa prihodilo. A bolo to pre nich veľmi bolestné! Veď sa sťažujú: A my sme dúfali, že on vykúpi Izrael. A čo je väčšia bolesť ako strata nádeje! Svoju bolesť zdieľali navzájom a dokonca i s cudzincom. Ale potom i radosť! Veď  ešte v tú hodinu vstali a vrátili sa do Jeruzalema. Tam našli zhromaždených Jedenástich a iných s nimi a tí im povedali: „Pán naozaj vstal z mŕtvych a zjavil sa Šimonovi.“ Aj oni porozprávali, čo sa im stalo cestou a ako ho spoznali pri lámaní chleba. Radosť sa nezdvojnásobila ale jedenásťznásobila.

Ako je to s našou bolesťou a radosťou. Tešte sa, ak sa máte s kým podeliť. Že nemáte? To ani nehovorte. Žeby tu medzi nami, ktorí sa stretávame na „lámaní chleba“, nenašiel nikto, ani cudzinec, ako v Emauzach? Nie je potom chyba v nás, že sa tu nepoznáme a nezbližujeme?

Niekto môže povedať: Ja sa vyžalujem Ježišovi. To vyzerá pekne. Ale nie je to iba zbožná fráza na zakrytie našej sebeckej uzavretosti? Ježiš chce, aby sme ho milovali cez druhých; čo ste urobili jednému z týchto..., mne ste urobili. Aj on nás miluje cez  druhých. Posiela nám hoc aj „cudzinca“. Len sa neuzatvárajme. A tiež nezabúdajme na: Chceš byť šťastný, rob šťastným toho druhého. A to sa dá povedať i takto: Buď s iným v bolesti, v radosti a budeš potešený. A čo vymýšľam! Sv. Pavol to povedal jednoduchšie: Radujte sa s radujúcimi a plačte s plačúcimi (Rim 12,15)! 

Turzovka, 19.4.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.