Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Filip sa narodil v Betsaide.

Najprv bol učeníkom Jána Krstiteľa, potom nasledoval Krista.

Jakub, Pánov bratanec a Alfejov syn, spravoval jeruzalemskú cirkev. Napísal list. Viedol prísny život a veľa Židov obrátil na vieru. Mučenícku korunu získal roku 62 

Prečítajte si niečo z traktátu kňaza Tertuliána o pôsobení apoštolov:

Kto je Kristus Ježiš, náš Pán, čím bol predtým, ako plnil Otcovu vôľu, aké príkazy dal človeku, to sám zvestoval, kým účinkoval na zemi, či už verejne ľudu, alebo v súkromí učeníkom, z ktorých si vybral najschopnejších dvanástich za učiteľov národov.

Keď potom po zmŕtvychvstaní odchádzal k Otcovi, prikázal ostatným jedenástim, lebo jeden z nich odpadol, aby šli a učili národy a krstili ich v mene Otca i Syna i Ducha Svätého.

Apoštoli – tento názov ich označuje ako poslaných – si ihneď lósom pribrali dvanásteho, Mateja, namiesto Judáša na základe proroctva, ktoré je v Dávidovom žalme. Dostali prisľúbenú silu Ducha Svätého konať zázraky a hovoriť jazykmi a najprv v Judei dosvedčovali vieru v Ježiša Krista a zakladali cirkvi, a potom sa vydali do celého sveta a ohlasovali národom to isté – učenie tej istej viery.

A takisto v každom meste zakladali cirkvi, od ktorých potom preberali výhonky viery a semeno učenia ostatné cirkvi a preberajú deň čo deň, aby sa stali cirkvami. Takto sa aj o nich bude môcť povedať, že sú apoštolské ako dcéry apoštolských cirkví.

Každý rod treba hodnotiť podľa jeho pôvodu. Preto sú toľké a také veľké cirkvi tou jedinou, prvotnou Cirkvou, ktorú založili apoštoli, z ktorej pochádzajú všetky. Takto sú všetky prvotné a všetky apoštolské, lebo všetky sú jednou Cirkvou. Túto jednotu dokazuje to, že si vymieňajú znak pokoja, že sa oslovujú brat a sestra a preukazujú si pohostinnosť. A tieto prednosti nemajú základ v ničom inom ako v odovzdávaní toho istého tajomstva.

Čo hlásali apoštoli, čiže čo im zjavil Kristus, to netreba dokazovať ináč ako z tých cirkví, ktoré založili sami apoštoli tým, že ich vyučovali, ako sa hovorí, živým hlasom a neskôr listami.

Pán kedysi otvorene vravel: „Ešte veľa vám mám toho povedať, ale teraz by ste to nezniesli.“ No pridal: „Keď príde on, Duch pravdy, on vás uvedie do plnej pravdy.“ Tým ukazuje, že mali všetko vedieť tí, ktorým prisľúbil, že skrze Ducha pravdy dosiahnu „plnú pravdu“. A sľub aj splnil, veď Skutky apoštolov svedčia o zostúpení Ducha Svätého.

Modlime sa

Dobrotivý Bože, potešuješ nás výročným sviatkom apoštolov Filipa a Jakuba; na ich orodovanie daj nám účasť na utrpení a zmŕtvychvstaní tvojho Syna, aby sme ťa vo večnosti mohli vidieť z tváre do tváre. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.