Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Hebr 13, 15-17. 20-21, Mk 6, 30-34

Pred časom som sľúbil, že si na mušku zoberiem: Syndróm vyhorenia.

Stíha pedagógov, sociálnych a charitatívnych pracovníkov, kňazov, lekárov...  Vy sa s nim môžete stretnúť, možno vás kvári, ak sa staráte o starých rodičov, postihnuté dieťa.

Vy rodičia týchto novopokrstených deti ste mimo toho. Deti vás budú skôr napĺňať energiou, spájať vaše rodiny, vnášať do nej svetlo. Lebo deti budú rasť, budete volať už sa posadilo, už urobilo prvý krôčik... Budete ich fotiť, tešiť sa s nimi.

Je to úplne iné ak sa staráte o starých a chorých, aj keď ich máte radi. Tí rodičia, ktorí pre vás toľko robili, mali energiu, ktorú vám odovzdávali, to naraz nemajú. Dávali vám rady a teraz sú pripadne sklerotickí... A nemôžte čakať, že to bude lepšie. Preto obdivujem všetkých tých, ktorí starostlivosťou splácajú ich starostlivosť. To uznanie však neodstráni váš „syndróm vyhorenia“, ktorí sa prejavuje v únave, nervozite, až bezcitnosti.

Preto je potrebné nájsť si, dokonca tvrdo bojovať o chvíľu oddychu. Vedel to aj Pán Ježiš preto sme pred chvíľkou počuli: „Poďte vy sami do ústrania na pusté miesto a trochu si odpočiňte.“ Aj keď on sa nad ľudom zmiloval, aby neboli ako ovce bez pastiera, chcel ho doprať svojim apoštolom a sám oň bojoval tým, že sa utiahol do samoty – aj keď v noci – a modlil sa.

Dokonca sám veľký filozof svätý Tomáš Akvinský hovorí svojmu unavenému spolubratovi: Choď, vykúp sa a riadne sa vyspí. Usmial som sa tomu keď som to prvý raz čítal. Nečakal som takú jednoduchú radu. Ale zdá sa, že je to evanjeliové a biblické. Je nám známe to z čias stvorenia sveta: Siedmy deň stvoriteľ oddychoval. On to nepotreboval, ale dal nám príklad.

Turzovka, 4.2.2017 

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.