Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 Sir 35, 1-15, Mk 10, 28-31 

Človek sa realizuje v dvoch nezávislých, ale zároveň sa prelínajúcich rovinách: Mať a byť. 

Mať: Odmalička sa dieťa naťahuje za vecami a chce ich vlastniť. Spočiatku si ich dáva do úst, neskôr sa nimi obklopuje. Dieťa môže byť v mori hračiek, jednu mu zoberiete rozplače sa – chce práve tu. Ak nie je vychovávané a neučí sa dávať, vyrastie z neho sebec, ktorý sa snaží nájsť šťastie vo vlastnení.

Byť: Paralelne s túžbou po vlastnení sa dieťa chce stavať niekým, chce „byť“. Byť veľkým, byť v priazni otca, matky, byť pred ostatnými, byť najlepšie v triede, športe... Niekedy ak sa mu nedarí v kladnom, realizuje sa v zápornom – ostentatívne je zlé. Aj túžba byť má – ako som naznačil - svoje pokušenia. Pápež sv. Gregor Veľký poslal sv. Augustína z Canterbury do Anglicka. Keď vidí jeho úspechy píše mu:

     Veď dobre viem, že všemohúci Boh cez tvoju lásku vykonal v národe, ktorý si vyvolil, veľké zázraky. Preto treba, aby si sa z tohto nebeského daru s obavou radoval a v radosti sa obával. Raduj sa, že vonkajšie znamenia vedú duše Angličanov k vnútornej milosti. Ale obávaj sa, aby sa slabý duch uprostred znamení, ktoré sa dejú, v svojej domýšľavosti nevyvyšoval, aby mu to, čo navonok zväčšuje úctu, nespôsobilo v márnej sláve vnútorný pád.

Sv. Augustín z Canterbury sa nedal strhnúť úspechmi, tým čo dosiahol a ako prímas arcibiskup mal silného ducha,  ostal pokorný.

Čomu dáva prednosť dnešná spoločnosť? Zdá sa, že „mať“. Aj úctu požívajú tí, čo majú peniaze. Aj v médiách majú väčší priestor. Celebritami nie sú vedci, intelektuáli, myslitelia...  

Včera sme v evanjeliu počuli o bohatom mladíkovi ktorí prišiel za Ježišom dal prednosť „mať“ pred „byť“, odišiel totiž smutný lebo mal veľký majetok. Nedokázal „byť“ Ježišovým učeníkom.

Toto využíva Peter a začal hovoriť Ježišovi: „Pozri, my sme opustili všetko a išli sme za tebou.“

Ježiš odpovedal: „Veru, hovorím vám: Niet nikoho, kto by pre mňa a pre evanjelium opustil dom alebo bratov a sestry alebo matku a otca alebo deti alebo polia, aby nedostal stonásobne viac; teraz, v tomto čase, domy, bratov, sestry, matky, deti i polia, hoci s prenasledovaním, a v budúcom veku večný život“.

Ježiš odpovedá ako keby v rovine “mať“: Dostanete stonásobne. Mne z toho vyplýva, že nie je problém „mať“, ale či to čo mám dávam, opúšťam, nie som toho otrokom.

Vieme, že Pán povedal: Čo ste urobili jednému z najmenších mne ste urobili... Teda, či to dávam iným.

Cez internet išla pekná prezentácia z ktorej si pamätám toto: Boh ťa nebude súdiť podľa toho, aké auto si mal, ale či v ňom niekoho zviezol, aký si mal dom, ale či si do neho niekoho prijal...

V úvode som napísal: Človek sa realizuje v dvoch nezávislých, ale zároveň sa prelínajúcich rovinách: Mať a byť. Ukazuje sa, že ak sa v nich správne realizuje, či presnejšie, posúva do večnosti. 

Turzovka, 28.2.2017

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.