Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 Iz 58, 1-9b, Mt 9, 14-15 

Prečo sa postiť? 

Farizeji  a Jánovi učeníci sa postili. A veľa. Na tom si aj, najmä farizeji, "zakladali". Dokonca k Ježišovi prišli Jánovi učeníci a hovorili: „Prečo sa my a farizeji často postíme, a tvoji učeníci sa nepostia?“ Je to zvláštne, však, vyčítať iným: Ja sa postím, prečo nie ty?

Ježiš odpovedá, dosť neočakávane: „Vari môžu svadobní hostia smútiť, kým je ženích s nimi? No prídu dni, keď im ženícha vezmú; potom sa budú postiť.“ Asi tým chcel povedať: Nepostia sa, lebo to teraz nepotrebujú. Neviem, možno.  

Jedno je ale isté, pôst nie je samoúčelný a netreba sa postiť pre pôst. Aby to nevyzeralo ako slovná hračka - nepostíme sa preto, lebo sa to patrí. Skoro by som to povedal takto: Neposti sa, ak to nepotrebuješ, nebol by to správny pôst!

Opakujem teda otázku: Prečo sa postiť?

Na pomoc si zoberme prvé čítanie. Prorok hovorí z rozkazu Božieho: Krič mocne, neutíchaj! Rozozvuč svoj hlas ako poľnica a oznám môjmu ľudu jeho zločiny a Jakubovmu domu jeho hriechy.

Pokračujem v otázkach: Prečo vyčítať hriechy? No, preto, lebo ak nevidíš svoje hriechy, nepotrebuješ sa postiť. Potom sa budeš postiť ako tí, ktorým vyčíta Izaiáš: Postíte sa, no pritom sa škriepite a hádate a bijete päsťou zločinne.

Čo je potrebné? Rozviazať putá nespravodlivé, uvoľniť povrazy otroctva, zlomených prepustiť na slobodu a rozlámať všetky okovy. Lámať hladnému svoj chlieb, bedárov bez prístrešia zaviesť do svojho domu. Ak uvidíš nahého, zaodej ho, a pred svojím blížnym sa neskrývaj! 

Čo je aktuálne pre nás? Pozrime sa na prorokove témy:

- škriepite a hádate... bijete päsťou – to by mohlo byť rozčuľovanie.

- rozviazať putá nespravodlivé – nespútavajú nás puta hriechu? Nemusí to byť hriešny zväzok, ale stretávania sa tam, kde sa kdečo pohovorí, popije.  

- zlomených prepustiť na slobodu – nechcem, aby tí s ktorými žijem spútavať, aby robili tak ako ja chcem? Ak nie, rozčuľujem sa.

- rozlámať všetky okovy – nie som pripútaný k nejakej veci, vášni?

A to nehovorím o potrebe konať dobro. Izaiáš nás vyzýva pomáhať iným. Lámať hladnému svoj chlieb, bez prístrešia zaviesť do svojho domu, nahého zaodej. Zaujímavé je upozornenie: pred svojím blížnym sa neskrývaj! Tak to sa nás riadne dotýka! Veľmi ľahko prídem k úsudku: Ten je taký a taký, niečo zas bude chcieť, radšej sa mu vyhnem. 

Takže, nemusíme byť fajčiari, drogisti, gambleri, alkoholici a aj tak potrebujeme veľa naprávať.

Prečo teda pôst? Nie, žiadne asketike scvičenia, žiadne diéty... Životná nutnosť, ak chceme, aby sme mali pri sebe Ženícha.   

Ešte jeden dôvod. Sv. Ján Klimak: Ak hladíš leva, možno ho skrotíš. Ak hladíš telo, dopraješ mu, tak sa stane divoké. A kto z nás to nepotrebuje?!

Prečo sa nepostili učeníci Pána Ježiša? Lebo si dosť krotili telo, pri Ježišovi im šlo všetko hladko. Ježiš ich učil a cvičil.

Turzovka, 3.3.2017

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.