Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Lv 19, 1-2. 11-18, Mt 25, 31-46 

Slovíčko svätý, sa v cirkevnej terminológii - a zdá, že len v nej - často používa.

Etymologicky ho vysvetliť, je dosť náročné (už som sa o to viackrát na tomto mieste robil). Je totiž staroslovanského pôvodu – o čom svedčí aj, pomaly sa z jazyka vytrácajúca, hláska „ä“. Nakoniec, vysvetľovať pôvod slovíčka nie je až tak potrebné.

Dnes nám zaznelo: Buďte svätí, lebo ja, Pán, váš Boh, som svätý. A toto pochopiť je omnoho dôležitejšie a aj náročnejšie. Našťastie vieme, čo od nás Boh žiada, keď žiada, aby sme boli svätí. Hneď za touto výzvou nám aj hovorí, čo máme pre to robiť. Takže heslovite:   

Nekradnite... neluhajte, nepodvádzajte. Nebudeš falošne prisahať. Nebudeš potupovať..., nebudeš okrádať. Mzda nádenníka neostane u teba do rána. Hluchému nebudeš zlorečiť a slepému nenastavíš prekážku. Na súde nebuďte nespravodliví. Nebudeš osočovať ani ohovárať. Nebudeš číhať na krv. Nenos vo svojom srdci nenávisť. Nepomsti sa a neprechovávaj hnev...

Tak, toho je dosť!

Takže už vieme čo je svätosť, teda kedy budeme svätí. Ako ju však uskutočniť? Navyše, Pán Ježiš ešte k tomu pridáva nielen to, čo nemáme robiť, ale aj čo máme robiť. Motivuje nás: ‚Veru, hovorím vám: Čokoľvek ste urobili jednému z týchto mojich najmenších bratov, mne ste urobili.‘ Je to náročné, ale ak to Boh žiada, dáva nám k tomu aj predpoklady a pomoc.

Nik z nás teda nemôže povedať, že nevie čo je to svätosť. Už „len“ aby sme sa o ňu snažili.

Turzovka, 27.2.2017

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.