Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Kaz 3, 1-11, Lk 9, 18-22 

Pred časom bol za mnou môj bývalý pán kaplán a hovoril o tom ako čítal u starých rodičov Sväté písmo.

Babke sa zapáčilo a vypýtala si ho. Po čase hovorí svojmu vnukovi: Dala som ho čítať starému. On knihu pozrel a po chvíli odložil so slovami: Veď som to už toľkoráz počul v kostole.

Priznajme, nie je to často aj náš postoj? Ak začnete počúvať, už viete ako to skončí a vypneme. Možno preto ani nezoberieme Písmo do rúk, hoci – predpokladám - ho máte všetci doma.

Prečo niektorí Písmo dokonca nosia so sebou a často čítajú? Prečo jeden kresťan riskoval a nechal ho v hoteli v Severnej Kórei, aby ho mohli aj iní čítať? Nezachytil som rozsudok, ale zdá sa mi, že dostal za to niekoľko rokov väzenia. Iste čítajú Bibliu nejako ináč, nie len zo zvedavosti ako to skončí.

Prevedča ma o tom každú stredu Lectio Divina. Prečítame si vždy nedeľné evanjelium a pouvažujeme o ňom. Všetci účastníci ho poznajú. Po par minútovom uvažovaní zistíme, koľko nového je tam pre nás - najmä keď sa o ňom rozhovoria ostatní. Je to veľmi obohacujúce.

Zoberme dnešné evanjeliu. Mnohí, ako som začal čítať ste vedeli Petrovu odpoveď. Mnohí viete aj to, že evanjelista Matúš do úst Petra vložil odpoveď: „Ty si Mesiáš, Syn živého Boha." (Mt 16,16)

Pri čítaní Písma, by nemalo ísť o ukojenie zvedavosti. Každé čítanie Písma by malo byť odpoveďou na otázku ktorú položil Pán apoštolom: „A vy ma za koho pokladáte?“ A to už je niečo iné.

Skúste sa nad tým zamyslieť. Každý by o tom mohol napísať celý bachant. Mohli by sme si uvedomiť ako rástlo naše poznanie od detstva, kto ma k Ježišovi priviedol, za koho ho považujem dnes.

Sme pred vysluhovaním sviatosti birmovania. Predpokladám, že sa im počas stretávania s animátormi podarilo vylepšiť vzťah k Bohu, zmenou predstavy o Bohu.

Podľa prednášky Mgr. Mariána Dragúňa si môžeme Boha nesprávne predstavovať ako: Staromódny boh, boh pre núdzové prípady, boh počítač, boh dedo mráz, boh pozorovateľ (sudca), boh vodič bábok, boh hodinár, boh policajt, boh despota.

Čítanie Svätého písma nám môže pomôcť očistiť obraz nášho Nebeského otca a potom životom odpovedať na otázku Pána: Za koho ma považuješ ty?

Turzovka, 23.9.2016




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.