Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Jób 9, 1-12. 14-16, Lk 9, 57-62

Robil som búdu pre psa, keď prišli za mnou chlapci.

Pomáhali mi zatĺkať klince. Čo ich samozrejme veľmi bavilo. Vtedy som si uvedomil, že ako tretiačik som prišiel za otcom, ktorý práve zbíjal vráta na humno. Pomaly som sa priplichtil k nemu, zobral kladivko a začal tiež zatĺkať klince. Sledoval som čo otec. Keď ma nevyhnal, ale mi ukázal kde ich mám hlobiť, bol som celý bez seba. Hrdo som s nim išiel na obed. Urobili sme predsa vráta!

Druhý taký silný zážitok som mal ako gymnazista, keď sme šli mlčky po skosení lúky. Dokonca mi to otec pripomenul v posledné dní života. Aj pre neho to bolo „silné“ – ale to som už na tomto mieste spomínal.

Takéto zážitky máte určite všetci. Niekoho nasledujete. Radi  nim spolupracujete.

Dnes sme počuli: Ako Ježiš a jeho učeníci šli po ceste, ktosi mu povedal: „Pôjdem za tebou všade, kam pôjdeš.“

To nasledovanie Ježiša bolo doslovne. Všetko opustili. U apoštolov to bolo doslova. Splnili snáď všetky požiadavky o ktorých sme počuli v dnešnom evanjeliu.

Pre nadšených nasledovníkov to - zdá sa – nebol problém. Záleží od intenzity nasledovania. Pre mňa spomínané zážitky boli silnejšie, ako napríklad futbal, ktorý som neskutočne miloval. To pribíjanie klincov, kosenie, bolo vtedy pre mňa príťažlivejšie ako všetko iné.  

V čom ako my môžeme nasledovať Pána Ježiša?

Sledovať jeho život prostredníctvom Božieho slova. Konfrontovať ho s inými učiteľmi, inými osobnosťami. Aká vznešená je jeho náuka! Napríklad včerajší postoj k odmietavým samarijským dedinčanom. Jeho totálne nasadenie a obeta až na smrť!

Skúste nasledovať jeho život. To je meditácia. Ako mám reagovať v nejakej situácii. Bol by to to postoj Pána Ježiša čo chcem robiť, plánujem?

Ďalej je to spytovanie svedomia každý večer. Pýtal som sa na jeho názor pri dôležitom rozhodovaní? Nebuďme ako Jób, ktorý hovorí (1. čítanie): Naozaj viem, že je to tak: ako môže byť človek v práve pred Bohom? Keby sa s ním chcel hádať, neodpovie mu ani na jedno z tisícich. On má múdru myseľ a silu mohutnú; kto sa mu už vzoprel a ostal v pokoji? On vrchy prenáša a ony o tom nevedia, v svojom hneve ich prevracia. On môže pohnúť zem z jej miesta, až sa jej stĺpy zachvejú. On rozkáže slnku a ono nevyjde a hviezdy zatvára akoby pod pečať. On sám rozopína nebesia a po morských vlnách sa prechádza. On stvoril Veľký voz aj Orión i Kuriatka a súhvezdia južnej oblohy. On robí veľkolepé veci a nepochopiteľné, zázraky, ktoré nik nezráta.

Badáme tu vzdialenosť medzi Bohom a človekom. Nemožnosť nasledovania! Pozor: Ježiš sa stal jedným z nás. Je nám blízky.

Stretneme sa s nim v Eucharistii. Využime to na prehĺbenie vzťahu k nemu, aby sme ho nasledovali, a aby sme to robili s radosťou a totálne.

Turzovka 28.9.2016




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.