Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ef 1, 1-10, Lk 11, 47-54 

Opäť nám zaznieva „beda“.

Čo asi značí toto slovíčko? Neviem nakoľko sa používa v bežnej reči, ale vieme o čo ide. Možno ste si povedali v ťažkej a beznádejnej chvíli: Už mi je beda. V tom prípade znamená niečo viac ako: Už je so mnou zle. Beda sa mi javí ako zosilnenie zlej situácie, takmer beznádej.

Pán Ježiš ho použil opäť vo vzťahu k farizejom a zákonníkom. Keďže ide o večné šťastie chápeme to vo výčitke: Beda vám, zákonníci, lebo ste vzali kľúč poznania! Sami ste nevošli, a tým, čo chceli vojsť, ste zabránili. Pohoršiť niekoho, zabrániť mu cestu k večnému šťastiu je veľké previnenie. Ale ďalšia veta mi nejde do hlavy: Beda vám, lebo staviate pomníky prorokom, ktorých zabili vaši otcovia! Tým dosvedčujete a schvaľujete činy svojich otcov, lebo oni ich zabíjali a vy im staviate pomníky.

Veď stavať pomníky prorokom nie je nič zlé. Pravdepodobne to robili  bez pokánia a obrátenia. Pokračujú tým v činoch otcov. Poznámka v Jeruzalemskej biblii k tomuto veršu píše: Keď stavajú prorokom náhrobky, myslia si, že naprávajú viny svojich otcov. Majú však tie isté postoje ako oni. Nakoniec to aj potvrdili, veď začali naňho zákonníci a farizeji prudko dorážať a dotieravo sa ho na všeličo vypytovali. Strojili mu úklady, aby niečo podchytili z jeho úst. Dovŕšili zločiny otcov – predkov a ukrižovali Božieho syna.

Objavuje s tu to známe. Vieme sa dištancovať od chýb predkov, možno i dávno minulých vlastných, vieme sa dokonca pohoršiť na pádoch iných, ale čo tie naše!?

Jediná cesta je priznať si ich s dôverou v to, čo sme počuli v prvom čítaní: V Kristovi máme vykúpenie skrze jeho krv, odpustenie hriechov, podľa bohatstva jeho milosti, ktorou nás štedro zahrnul vo všetkej múdrosti a rozumnosti, keď nám dal poznať tajomstvo svojej vôle podľa svojho dobrotivého rozhodnutia, čo si v ňom predsavzal uskutočniť v plnosti času.

Turzovka, 17.10.2016




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.