Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ef 5, 21-33, Lk 13, 18-21 

Každé Ježišovo podobenstvo je povedané pre nás, rovnako ako pre tých ktorým to hovoril Ježiš priamo.

Tak ako bolo aj pre generácie pred nami a bude aj pre tých, čo prídu po nás.

Pouvažujeme, ako podobenstva z dnešného evanjelia mohli chápať súčasníci. Ako proroctvo? Ako pohľad do budúcna, či analýzu prítomnosti?

Prvé podobenstvo o horčičnom semienku môže byť ako predpoveď, druhé viac ako prítomnosť. V takom zmysle, že Božie kráľovstvo sa v budúcnosti rozrastie, a už teraz prekvasuje spoločnosť.

Kristus buduje „svet budúcnosti“. Stručne je to vyjadrené v slovách vyznania viery: Verím v odpustenie hriechov, vzkriesenie tela a život več­ný. Budúcnosť však môže byť časovo ďaleká alebo blíz­ka, na konci vekov alebo ešte v čase. Niektorí majú na mysli postupný rast horčičného zrnka (aj u Mt 13, 31) Cirkvi, až kým nenáhlivo a postupne dorastie, stane sa stromom a v jeho tieni sa ocitne celá zem.

Iní vidia v horčičnom zrnku zavŕšenie Starého zákona a pozemského života Spasite­ľa. Uskutočneniu starých prísľubov predchádzajú rozva­liny jeruzalemského chrámu, nasleduje Kristovo utrpenie pochádzajúce do Kristovo vzkriesenie. Podľa toho by sme nemali tu na zemi príliš očakávať zlepšenie situácie, skôr katastrofálne sklamania, v ktorých sa osvedčujú verní. Neostáva iné, len ponechať dohady bu­dúcnosti. V prítomnom čase však má zmysel predovšet­kým jedna črta kresťanskej nádeje: pevné presvedčenie o účinnosti ľudského snaženia a našich normálnych pro­striedkov kresťanského života na dosiahnutie cieľa.

Čo tak tieto podobenstva aplikovať na rásť Božieho kráľovstva v naše duši?! A tu je dôležité, aby sme sa nespoliehali na automatický rast Božieho kráľovstva!

Nikto nemôže pochybovať o tom, že sa má naša ná­dej opierať len o Boha. Neradno však odvodzovať z tejto pravdy hneď unáhlené závery pre praktický život. Ľahko sa totiž prenášajú lacné povrchné vzdychy, ako napr. „Len Boh sám nám pomôže z tejto ťažkej situácie! Panna Mária jediná nás vyslobodí!“ Tak, ako znejú, sú tieto zvolania bezpochyby zbožné. Keď sa však dívame na osobu toho, kto ich hovorí, prídeme ľahko do pokušenia odpovedať spôsobom na pohľad veľmi bezbožným. Po jednom takom kázaní prehodil jeden z poslucháčov: „Ani Pán Boh, ani Panna Mária nebudú miesto nás umý­vať podlahu kostola, keď je špinavá. Niečo musíme uro­biť i my sami!“ (Tomáš Špidlík, Pramene svetla).

Vieme, že nie je ľahká teologická otázka Božej čin­nosti a ľudskej spolupráce. Prakticky sa však musíme riadiť radou sv. Ignáca z Loyoly: „Modlite sa, ako keby všetko záviselo od Boha, ale pracujte, ako keby všetko záležalo iba na vás!“

Najtesnejšie spojenie Božej a ľud­skej činnosti sa prejavuje vo sviatostiach. Vieme, že iba Boh sám môže odpustiť hriechy. A predsa kľakáme ku spovednici a žiadame rozhrešenie od kňaza. Pevne totiž dôverujeme, že Boh pôsobí v kňazských slovách a že sú účinné, aby sa Božia činnosť uskutočnila.

Boh však pô­sobí v každom dobrom skutku, i keď nie takým neomyl­ným spôsobom ako vo sviatostiach. Preto veríme a musí­me dúfať, že sú účinné, že majú zmysel, že ani jeden z nich nie je nadarmo. Všetky sú ako pevný kameň na stavbe ideálov Božieho kráľovstva. Túto pevnú nádej v život, v zmysel pozemského lopotenia, treba zdôrazňo­vať zvlášť dnes, keď ľudia tak ľahko prestávajú veriť, že má zmysel žiť

Takže, zrnko rastie akoby samo, kvas prekvasuje cesto tiež akoby automaticky. Božiemu kráľovstvu, musíme pomáhať rasť v našej duši.  

Turzovka, 25.10.2016




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.