Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Flp 2, 1-4, Lk 14, 12-14 

Čítania počas roka nie sú vyberané tak, aby boli kompatibilné.

Jednoducho povedané, prvé čítanie i evanjeliu sa viac-menej čítajú na pokračovanie. Neviem či sa to len mne zdá, ale dnešné sú akoby vybrané jedno pre druhé. Vzájomne sa vysvetľujú a dopĺňajú.

Začneme evanjeliom.

Nechcem zľahčovať požiadavku, či radu Pána Ježiša, ale domnievam sa, že to nemusíme brať doslova. Ak by sme brali doslova tieto slova: Keď dávaš obed alebo večeru, nevolaj svojich priateľov ani svojich bratov ani príbuzných ani bohatých susedov, to by nemohli fungovať rodinné a priateľské vzťahy. A to sa mi nezdá evanjeliové. Museli by sme byť stále v obetavosti a charite. A to sa asi nedá. Asi ako Matka Tereza. Aj tá mala priateľky, veď čo by sama dokázala. Presnejšie, nie toľko.

Táto Ježišova požiadavka je výzvou, aby sme mysleli i na tých, ktorí sú opustení, osamelí.

Preto každá akcia vo farnosti musí byť charitatívna. Napríklad farský deň – nebyť uzavretí, nie je to iba pre skupinu... Farské výlety pre detí – umožniť deťom z rodín, ktoré na to nemajú. Ako s farským plesom? Pomôcť napríklad nejakej rodine, ktorá na to nemá, pripadne plesajúci by mali niečo dať i na charitu. Ďalej: Nebyť uzavretí pri nijakých duchovných aktivitách – aby to nezaváňalo sektárstvom.

V akom zmysle to dopĺňa prvé čítanie?

Sv. Pavol v ňom veľmi emotívne žiada Filipanov, aby dovŕšili jeho radosť a rovnako zmýšľali, boli „jedna duša a jedna myseľ“. V tom vysvetľuje evanjelium, že poukazuje na potrebu priateľstva, dobrých vzťahov.

Dopĺňa evanjelium v tom, že vysvetľuje, prečo by sme mali pozvať chudobných, mrzákov, chromých a slepých. Stolovanie s takýmito ľuďmi pomáha  nerobiť nič z nevraživosti ani pre márnu slávu, ale v pokore pokladať jeden druhého za vyššieho. Pomáha neopovrhovať utrápenými – brať všetkých ľudí za seberovných.

Tá veta sv. Pavla: Nech nik nehľadí iba na svoje vlastné záujmy, ale aj na záujmy iných, zdôrazňuje aby sme nepozývali zištne. Pozvať napríklad bohatých, by sme niečo od nich „vydolovali“.

Každopádne z Ježišovho posolstva sa vždy ozýva: Všetci ste bratia a sestry, všetci ste synmi a dcérami jedného Nebeského Otca. 

Turzovka, 31.10.2016




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.