Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Tít 1, 1-9, Lk 17, 1-6 

Na 30. nedeľu sme mali toto uvedenie do bohoslužby:

Nepriateľ o tebe roztrusuje chyby, ktoré ani nemáš. Priateľ pochváli, čo je na tebe dobré. Ozajstný priateľ ťa upozorní na chyby, ktoré máš.

Pán Ježiš sa k nám správa ako najlepší priateľ. Upozorňuje nás na naše nedostatky. Dnes nám pripomína, aby sme vedeli aj my upozorniť: Keď sa tvoj brat prehreší, pokarhaj ho!

Ešte stále sme v roku, milosrdenstva. Poznáte skutky duchovného milosrdenstva?

Hriešnikov napomínať, nevedomých vyučovať, pochybujúcim dobre radiť, zarmútených tešiť, krivdu trpezlivo znášať, ubližujúcim odpúšťať, za živých a mŕtvych sa modliť.

Teda, hneď prvé nám nielen dovoľuje, ale nás vyzýva upozorňovať iných na nedostatky. Pouvažujme, kedy musíme a kedy môžeme napomínať?

  1. Kedy musíme napomínať?

Kňaz, rodič, predstavený, vedúci, kto je za iného zodpovedný...musí pokarhať. V Písme svätom máme pekný príklad ako Nátan pokarhal kráľa Dávida a priviedol ho k pokániu. Poznáme príbeh Ján Krstiteľa. V advente (presne o mesiac) si budem pripomínať veľkého svätca, sv. Ambróza, ktorý sa odvážne postavil proti cisárovi Teodóziosovi, pokarhal ho a priviedol k niekoľkotýždňovému verejnému pokániu.

  1. Kedy môžeme napomínať? Ak je to z lásky a s láskou. Napomínaný by mal vybadať, že mu chceme dobro.

Viem, my radšej upozorňujeme na chyby, aj keď to nie je vždy jednoduché. Rozprávame o nich. Skôr sa však pýtajme: Viem prijať kritiku?

Pripomeňme si, ako veľký kráľ Dávid prijal napomenutie od Nátana. A v tom bola veľkosť Dávida – na rozdiel od Herodesa.

A nezabúdajme, ak nás niekto upozorňuje, máme mu byť vďačný. Ozajstný priateľ nás upozorňuje, nelichotí.

Turzovka, 7.11.2016




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.