Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Dt 4,1-2.6-8, Jk 1,17-18.21b-22.27, Mk 7,1-8.14-15.21-23 

V medziľudských vzťahoch je dôležitá empatia.

Empatii napomáha takzvaný „analogický most“ – premietnutie situácie iného do svojho života. My totiž často niečo očakávame od iných a neuvedomujeme si, že aj iní majú očakávania.

Premietnime si to napríklad do ekonomických vzťahov. V nich každý očakáva od svojich obchodných partnerov lojalitu, dodržiavanie eticko-morálnych zákonov a tiež diskrétnosť. Avšak to, čo človek vyžaduje od iných, niekedy sám má tendenciu alebo úmysel nedodržať. Takto sa ocitajú ľudia v začarovanom kruhu.

Skúsme takýto analógový most aplikovať na vzťah Boh – človek. V súvislosti s dodržiavaním Božích prikázaní sa nám objaví otázka: Čo očakáva Boh od prikázaní?

Židia veľmi dbali na dodržiavanie všetkých zákonov a predpisov. No toto dodržiavanie niekedy nič nemalo spoločné s ich vnímaním a postojom vychádzajúcim zo srdca. Chýbala im odpoveď na otázku: Čo od dodržiavania prikázaní očakáva Boh?

Ježiš im pripomenul, že dodržiavajú množstvo predpisov, zákonov a obyčajov, ale to je všetko. Preto musel skonštatovať: ‚Tento ľud ma uctieva perami, ale ich srdce je ďaleko odo mňa. No darmo si ma ctia, lebo náuky, čo učia, sú iba ľudské príkazy.‘

Čo očakával Ježiš, teda Boh?

Aby dodržiavanie prikázaní uchránilo ľudí od neresti, ktoré Ježiš aj vymenoval:

Človeka nemôže poškvrniť nič, čo vchádza doň zvonka, ale čo vychádza z človeka, to poškvrňuje človeka. Lebo znútra, z ľudského srdca, vychádzajú zlé myšlienky, smilstvá, krádeže, vraždy, cudzoložstvá, chamtivosť, zlomyseľnosť, klamstvo, necudnosť, závisť, rúhanie, pýcha, hlúposť. Všetky tieto zlá vychádzajú znútra a poškvrňujú človeka.“

Varovaním sa týchto neresti sa vytvárajú lepšie vzťahy. Prikázania chránia ľudí. Teda tých, ktorí ich dodržiavajú aj tých s ktorými sa stretávajú, žijú.

Dodržiavanie prikázaní z pohľadu Boha:

Človek ktorý ich dodržiava nerobí tak preto, aby sa vystatoval, aby ho to viedlo k pýche, ale aby robil dobro iným. Každý človek je totiž Boží a Boh prikazuje, aby sme vytvárali rodinu Božích detí.

A preto aj my si dávajme pozor, aby Ježišov pohľad na nás nebol podobný ako na farizejov a zákonníkov, že si zákony, pravidlá a ľudí uctievame iba perami, a naše srdce by bolo ďaleko od Boha a tým aj dobra ľudí!

Vráťme sa k analogickému mostu. Kedy je z pohľadu Božích prikázaní s nami spokojný Boh? Ak majú z nich radosť a dobro ľudia okolo nás.

Potom je dodržiavaní prikázaní aj pre naše dobro! 

Úvahy nad dnešnými čítaniami sú na:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/398-22-nedela-v-cezrocnom-obdobi

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1845-22-nedela-v-cezrocnom-obdobi-18

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/3123-22-nedela-v-cezrocnom-obdobi-21




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.