Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Gn 14, 18-20, 1 Kor 11, 23-26, Lk 9, 11b-17

Hlavnou témou dnešnej slávnosti je delenie sa.

Všetky čítania sú o delení sa.

Prvé čítanie:

Melchizedech, kráľ Salema, priniesol chlieb a víno a požehnal Abrama. Abram mu potom dal desiatok zo všetkého.

Druhé čítanie:

Pavol apoštol sa delí s tým čo od Pána prijal. Odovzdal slávenie Eucharistie a odkazuje: A tak vždy, keď budete jesť tento chlieb a piť tento kalich, zvestujete Pánovu smrť, kým nepríde.

Evanjelium:

Keď vidí vyhladovaný zástup hovorí apoštolom: „Vy im dajte jesť!“ A keď sú apoštoli bezradní povedal im: „Usaďte ich v skupinách asi po päťdesiat!“... I jedli a všetci sa nasýtili, ba ešte sa nazbieralo dvanásť košov odrobín, čo po nich zostali.

Toto delenie bolo ako z ríše rozprávok, preto túto udalosť voláme zázračné rozmnoženie chleba.

Ježiš nás pozýva k zdieľaniu. Slávime ustanovenie Eucharistie. Vraciame sa na Zelený štvrtok, k poslednej večeri v noci pred utrpením a smrťou Ježiša. Preto Pavol píše: A tak vždy, keď budete jesť tento chlieb a piť tento kalich, zvestujete Pánovu smrť, kým nepríde. Ježiš sa delí s nami o život – svoj život.

V Eucharistii vždy slávime tajomstvo Veľkej noci; tajomstvo našej viery vo vzkrieseného Krista. Ten, ktorý dal svoj život za nás, bol vzkriesený Bohom. A on sa vráti na konci časov. Ježiš Kristus dal za nás svoj život. Vo svojej láske k nám ľuďom zašiel až do krajnosti. Dal svoj život, aby nám dal život. Oslobodil nás, aby sme žili v láske a jeden pre druhého, vedeli sa deliť.

V evanjeliu počujeme, ako Ježiš hovorí apoštolom, že láska k blížnemu si vyžaduje konkrétne skutky. „Vy im dajte jesť“. Nežiada od nich, aby sa s ostatnými delili o svoju hojnosť. Nie, žiada ich, aby sa podelili o svoju chudobu. Majú len päť chlebov a dve ryby. Ak ste bohatí a žijete v hojnosti, ľahko vám môže niečo chýbať. Pritom je dokonca otázne, či vám niečo bude chýbať, ak rozdáte malú časť svojho bohatstva. Päť chlebov a dve ryby je pre Ježiša a dvanástich apoštolov skutočne veľmi skromné jedlo, dokonca „pre toľkých“. Ježiš žiada, aby sa podelili z tejto chudoby ich. Naozaj im nič nebude chýbať. I jedli a všetci sa nasýtili, ba ešte sa nazbieralo dvanásť košov odrobín, čo po nich zostali.

Delenie je dvojaké. Ak sa podelíme o hmotnú vec, niečo strácame. Ak mám 20 € a 10 dáme ostane nám polovica.. Ak niekoho niečo naučíme, nestrácame, vedomosť sa znásobuje. Ak sa podelíme o lásku nestrácame ju, láska rastie.

Týmto spôsobom nám Ježiš ukazuje, čo je v skutočnosti láska. Láska nemá hraníc. Láska je nekonečná. Láska otvára úplne novú realitu. Láska nás posúva na vyššiu úroveň. Láska vytvára novú formu bohatstva a hojnosti.

Láska tiež nepozná hranicu smrti. To platí aj pre Kristovu lásku k nám. Jeho láska, Božia láska je neobmedzená. Na znak svojej trvalej lásky k nám Ježiš dal znamenie chleba a vína. Delí sa s nami o svoje Telo a Krv. On nám dáva Chlieb života. Necháva nás podieľať sa na jeho vlastnej existencii, na jeho vlastnom živote. Môžeme žiť v jeho božskej láske, v jeho božskom bohatstve a hojnosti. Ježiš používa znamenia chleba a vína. Chlieb ako symbol nášho každodenného jedla, chlieb, ktorý fyzicky potrebujeme k životu.

Zdieľanie nie je len o dávaní. Je to aj o prijímaní. Láska je základom zdieľania. Láska má vždy dve strany. Láska je možná len vo vzťahu. Zdieľanie si vyžaduje aj vzťah. Kto nevie prijímať, nemôže dávať. Kto chce byť nezávislý, nemôže podporovať iného. Zdieľanie nie je len rozdeľovanie peňazí a tovaru. Zdieľanie je tiež účasť, zdieľanie a byť súčasťou vzťahov. Môžeme byť súčasťou komunity. Môžeme byť súčasťou Tela Kristovho. Dáva nám svoju lásku. Môžeme byť jeho učeníkmi. Preto sme povolaní podieľať sa na jeho božskom živote.

Ježiš nám hovorí: „Vy im dajte jesť!“ Ježiš nás vyzýva, aby sme prijímali chlieb, ktorý dáva. Volá svojich učeníkov, volá nás, aby sme zdieľali jeho lásku s našimi blížnymi. „Vy im dajte jesť!“ Spoločné stolovanie vytvára komunitu. Ježiš nás žiada, aby sme si vytvárali vzťahy s inými ľuďmi. Žiada od nás spoločenstvo s ostatnými. Žiada nás, aby sme vybudovali sieť lásky. Na inom mieste svojho listu Pavol píše, že všetci sme jedno telo, pretože všetci máme podiel na jednom chlebe (1 Kor 10,17). Spoločné slávenie Eucharistie znamená slávenie toho, že tvoríme spoločenstvo, že spolu ako Cirkev tvoríme sieť lásky.

„Vy im dajte jesť!“ Sme pozvaní spojiť sa s ostatnými. Sme pozvaní do siete lásky. Siete solidarity a milosrdenstva. Keď máme účasť na tomto spoločenstve, máme účasť na Kristovom tele a spájame sa s ním. Keď sa delíme s ostatnými, dávame konkrétnu formu láske, ku ktorej sme povolaní. Keď sa delíme, dávame z toho, čo dostávame. Keď zdieľame, skutočne ožijeme. Keď zdieľame, stávame sa šťastnými ľuďmi.

Turzovka, Vigília, 7.6.2023

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/298-slavnost-najsvatejsieho-tela-a-krvi-vigilia

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/808-slavnost-najsvatejsieho-kristovho-tela-a-krvi

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1210-najsvatejsieho-tela-a-krvi-kristovej

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1745-najsvaetejsieho-kristovho-tela-a-krvi

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2188-najsvaetejsieho-kristovho-tela-a-krvi-19

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2578-najsvaetejsie-kristovo-telo-a-krv-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/3017-najsvaetejsieho-kristovho-tela-a-krvi-21 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.